BIST 10.058
DOLAR 32,38
EURO 34,67
ALTIN 2.401,45
HABER /  SAĞLIK

Sigarasız dünya isteği

Doç. Dr. Oğuz Kılınç, 31 Mayıs "Sigarasız Bir Dünya Günü" nedeniyle bir açıklama yaptı.

Abone ol

Türk TORAKS Derneği'nin Tütün Çalışma Grubu Danışma Kurulu Üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kılınç, 31 Mayıs "Sigarasız Bir Dünya Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, sigaranın insanı öldürdüğünü vurguladı ve "Ülke, Devlet, hükümet olarak bir şeyler yapmadığımız takdirde, 2025 yılında her yıl 250 bin insanımızı tütüne bağlı hastalıklardan kaybedeceğiz" dedi.

Türkiye'de her yıl yaklaşık 100 bin, dünyada ise 5 milyon kişi sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü belirten, kar amacı gütmeyen, göğüs hastalıkları disiplininin ulusal, mesleki ve bilimsel uzmanlık derneği olan Türk TORAKS Derneği'nin üyesi Doç. Dr. Oğuz Kılınç, "Biz, hemen şimdi, sulandırmadan, tamamen sigarasız alanlar istiyoruz. Tütün dumanı içmeyenlerde de ölüme yol açabiliyor. Üstelik tütün ürünlerinin hepsi nargile, puro, pipo vs -öldürücüdür. Kılığına aldanmayın!" diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü'ne üye devletlerin 1987 yılında "31 Mayıs gününü", sigara salgını ile oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekebilmek için bir etkinlik günü olarak belirlediğini belirten Kılınç, 2006 yılının sloganının da "Tamamen sigarasız alanlar, hemen şimdi" olduğunu söyledi. Sigara ve tütün ürünlerinin başta kanserler, süregen tıkayıcı akciğer hastalığı, amfizem, kronik bronşit, kalp krizleri, felçler olmak üzere 20'nin üzerinde öldürücü hastalığa yol açtığını da belirten Kılınç, "Sigara, tüm kanser ölümlerinin üçte birinden sorumlu. Akciğer kanserinden ölen her 10 kişiden 9'nun nedeni sigara. Sigara dumanı Çevre Koruma Kurumları tarafından 1 numaralı kanser yapıcı olarak tanımlanıyor" dedi.