BIST 10.922
DOLAR 32,19
EURO 34,98
ALTIN 2.501,28
HABER /  POLİTİKA

Sezerden sınır uyarısı

DSP lideri Sezer, sınırötesinden ziyade sınır güvenliğindeki zaafiyete dikkat çekti.

Abone ol

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, koşullara göre verilebilecek bir sınır ötesi harekatı kararından bağımsız olarak bir an önce sınır güvenliğinin eksiksiz sağlanması konusunda gerekli çalışmaların başlatılması gerektiğini bildirdi. Sezer yaptığı yazılı açıklamada, terörün Kuzey Irak'ta yuvalandığını belirterek, bölgedeki terör kaynağının etkisiz hale getirilmesi ve sınır güvenliğinin tam olarak sağlanmasının önemine dikkati çekti.

Açıklamasında ''Terör kaynağının Kuzey Irak'ta etkisiz hale getirilmesi, Irak ve bu ülkede egemen olan müttefikimiz ABD tarafından; buna imkan bulunamaması halinde Irak ve ABD ile işbirliği yapılarak veya bu işbirliği de sağlanamazsa Türkiye'nin tek başına harekatıyla gerçekleştirilebilir'' diyen Sezer, ancak Irak ve ABD'nin bu konuda şu ana kadar olumlu bir yaklaşım içine girmediklerinin gözlendiğini belirtti.

Her koşulda Türkiye'nin güvenliğini sınır ötesinde de sağlama hakkına sahip olduğunu ifade eden Sezer, bu hakkını kullanma kararını başka ülkelerin değil, kendi iradesiyle ve koşulların çıkarlarına en uygun olduğu durum ve zamanda vermesi gerektiğini vurguladı. Sezer, teröre kesin darbenin vurulabilmesi için sınır güvenliğinin şart olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Günümüzün teknolojik olanaklarıyla doğa koşulları ne kadar zor olursa olsun, Irak'la olan sınırımızın teröristlerce geçiş yolu olarak kullanılan veya kullanılmayan müsait bölümlerini geçilmez kılmak mümkündür. Sınır güvenliğinin tam olarak sağlanması Türkiye'ye çok yönlü avantajlar sağlayacaktır. Terörün nefes borusu tıkanmış olacak, içerdeki terör odaklarının boğulması da kolaylaşacaktır. Türkiye, terör örgütünün sınırımız ötesinde Kuzey Irak'taki kaynağının kurutulması, bu arada çeşitli batı ülkelerindeki faaliyetlerinin durdurulması konusunda ilgili ülkelerden daha güçlü bir şekilde talepte bulunacaktır. İçeride terör olayları asgari düzeye ineceğinden ekonomik ve sosyal önlemlerin etkili bir biçimde uygulanması ve sonuç alınması imkanı doğacaktır.

Türkiye hem içeride daha huzurlu ve istikrarlı, hem dışarıda daha güçlü ve saygın bir ülke olacaktır. Sonuç olarak, koşullara göre verilebilecek bir sınır ötesi harekatı kakarından bağımsız olarak bir an önce sınır güvenliğinin eksiksiz sağlanması konusunda gerekli çalışmalar başlatılmalıdır.''