BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Sezerden Köşk mesajı

Cumhurbaşkanı Sezer, bayram mesajında Köşk tartışmalarına katıldı. Sezer iki tarafa da şu mesajları iletti.

Abone ol

Kurban Bayramı ve yeni yıl dolayısıyla mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Sezer'in 2007 yılına ilişkin değerlendirmeleri ilginçti. Çankaya tartışmalarına üstü örtülü katılan Sezer vatandaşların tepkilerini demokratik sınırlar içerisinde göstermelerini isterken, hükümete de uzlaşma ve gerginlikten kaçınmasını tavsiye etti. İşte Sezer'in sözleri:   

''Sıkıntıların, düşüncelerin dile getirilmesinden rahatsızlık duyulmamalıdır. Demokrasi, yalnızca yurttaşların belli dönemlerde oylarını kullandıkları, sonra da kenara çekildikleri bir rejim değildir. Özgür ve katılımcı rejimlerde herkes isteklerini demokratik kanallardan her zaman dile getirebilir. Bu isteklerin başka alanlara çekilmesi, demokrasinin ruhuna uygun bir tutum değildir.

Gerginlikten kaçının
Demokrasi bir uzlaşma rejimidir. Yapıcı eleştirilerin dikkate alınması, yanlış adımların atılmasını da önleyecektir. Sıkıntıların, demokratik ilkelere bağlı kalarak, gerginliğe yol açmadan aşılması için herkesin duyarlılıkla hareket etmesi, yönetim erkinin de görevlerini dikkatle ve özenle yapması gerekmektedir. Tüm adımların uzlaşmayla atılması, ülkenin önünü kapatacak girişimlerden, gerginlik yaratacak tutum ve davranışlardan kaçınılması önemlidir.''

"Sivil topluk örgütlerine büyük görevler düşmektedir"
Ülkenin geleceği için özellikle sivil toplum örgütlerine büyük görevler düştüğünü kaydeden Sezer, demokrasinin güçlendirilerek yaşatılması, kurum ve kuralların işletilmesinin yanında, bireylerin yurttaşlık sorumluluklarını yerine getirmesi ile olanaklı olduğunu vurguladı.