BIST 9.839
DOLAR 32,58
EURO 35,03
ALTIN 2.460,44
HABER /  POLİTİKA

Sezai Temelli'den dikkat çeken İstanbul çıkışı: Kayyım atadılar süpürüp attık

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçimi haksızlığa karşı bir referanduma çevirdiklerini belirterek "Bizde kayyım alerjisi var, kayyım atarsanız gelip süpürürüz dedik. Öyle de yaptık" diye konuştu.

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli İstanbul’da 23 Haziran’da yenilenen belediye başkanlığı seçimini değerlendirerek, "Arkadaşlarımızın mazbatalarını ellerinden aldılar. En sonunda gelip İstanbul’a da kayyım atadılar. Biz bunlara dedik ki bizde kayyım alerjisi var, kayyım atarsanız gelip süpürürüz. Öyle de yaptık" ifadelerini kullandı.

"Sivas Katliamının yıl dönümü. Alevi katliamlarının hesabını soracağız; yüzleşmeyi başaramadığımız sürece toplumsal barışı sağlamak mümkün değildir" diyen Temelli’nin açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"Hakikatleri araştırma komisyonu kurulmalı"

Bu katliamlarla yüzleşmemiz gerekiyor. Acilen hakikatleri araştırma komisyonu kurulmalı ve yüzleşme adına adımlar atılmalıdır. Yaraları sarabilmemiz açısından yüzleşme önemli. Halfeti’de insanlara nasıl işkence yapıldığını çok net hatırlıyoruz. Hala soruşturma başlatılmadı. Bu iktidar bir zulüm iktidarıdır. Halkı cendere içerisine alan bir iktidar anlayışı vardır. Şiddet sadece içeride değil, sınır ötesinde de devam ediyor. Sınır ötesi operasyonlar nasıl bir zulme yol açıyor, kimse bilmez. Irak’ta 4 köylü operasyon sırasında hayatını kaybetti. Giderek orada insanları yerinden eden bir zihniyet iş başında. Afrin’den Çukurca’ya kadar “Kürtsüzleştirme” politikası uygulanıyor. Nasıl ki, siz toprak bütünlüğünden bahsediyorsunuz sürekli, o zaman Irak ve Suriye’de de toprak bütünlüğüne saygı gösterin. Dış politika böyle inşa edilir.

"Kürtler Türksüz, Türkler Kürtsüz olamaz"

G20 Zirvesinde Trump, ‘Herkesin bildiği gibi Kürtlerle bir problemi var. IŞİD’e karşı bize yardım eden Kürtleri haritadan silecekti. Onu aradım ve bunu yapmamasını rica ettim. Sanırım Kürtler onun doğal düşmanı. Ve o bunu yapmadı. Bu yüzden ilişkimiz var’ dedi. Bu kirli ilişkiler zamanla teşhir olur işte böyle. Kürtler Türksüz, Türkler Kürtsüz olamaz. Bizi düşman edenlere en güzel yanıtı yine biz vereceğiz. Bugünkü iktidar çözümsüzlükten besleniyor. Ülkeye dayatılan tecridin nedeni de budur. 200 gün açlık grevi yapan arkadaşlarımız barışa yol açılması için önemli adım attı. Ancak bu yeterli değildir. Türkiye İmralı’nın sesiyle buluştuktan sonra barış daha sahici konuşulmaya başladı. Avukatlarıyla, ailesiyle başlayan görüşmelerin düzenli şekilde sağlanması gerekir. Bunun seçime malzeme yapılmaması gerekir.

"Çözüm üretecekleri algısı yaratıyorlar"

‘AK Parti fabrika ayarlarına dönüyor’ diyorlar. Bunlar ayar tutmaz artık. Türkiye emekçileri, kadınlar artık bu köhne siyasete yüzünü dönmeyecek. Ekonomide de yeni bir mesele önümüze geliyor. AK Parti fabrika ayarlarına dönerse bu mesele çözülecekmiş. Bugün yaşadıklarımızın nedeni AK Parti döneminde yaşanan iktisat politikalarının sonucudur. Bit pazarından nimet üretmeye çalışmayın. Bugün yeni siyaset zamanıdır. Benzin 7 lirayı geçti. Ekonomide düzelme dedikleri bu. Yakında doğalgaza da zam gelir. Temmuzda doğalgaza zam yapıyor. Şimdi hissetmiyoruz; kışın kombi mi sizi ısıtıyor, siz mi kombiyi belli değil. Zam hükümetidir bu. Halka yoksulluk dayatarak kendileri şatafat içinde yaşıyorlar. Doğayı, tarihi yok ediyorlar. Emeğin sömürüsünü inşaatlarda görmeniz mümkün. 17 yıldır sorun ürettiler, şimdi artık bu sorunların üzerinden çözüm üretecekleri algısı yaratıyorlar. Bu mümkün değil.

"Zaten bu G20 dağıtılsın"

Merkez Bankası’nın ihtiyat akçesine göz koydular. Bütçe açığı 80 milyarı neredeyse yakalamış durumda. Merkez Bankası akçesiyle bu açığı kapatarak, taşıma suyla değirmeni çevirmeye çalışıyorlar ama değirmende buğday yok. Bunların Türkiye’ye vereceği bir şey yok. G20’de bir araya gelip silah ticareti konuştular. Sana bu silahları satıyorlar, sen de bunları almak zorunda kalıyorsun. Dış politikan yok, ekonomi politikan yok ve bunları emekçilere ödetiyorsun. Ekonomi o kadar kötüye gidiyor ki gelecekte G20 de bunları kabul etmeyecek. Etmesin, zaten bu G20 dağıtılsın. Dünya halklarının mağduriyetini yaratan işte bu G20. dünyada sömürüyü derinleştirmek istiyorlar. Bunun bedelini Ortadoğu halkları ödüyor. Bu G20 zihniyetine karşı Ortadoğu halklarıyla barış mücadelesini yükseltmeliyiz.

"Bizde kayyım alerjisi var"

23 Haziran’da İstanbul’da bir demokrasi referandumunu ortaya koyduk. Ortaya bir seçenek koyduk. Dedik ki bu barış ve demokrasi seçeneğidir. Başarılı olduk 31 Mart’ta. Bunu hazmedemeyenler her yerde bize adaletsizliği dayatmaya devam ettiler. Arkadaşlarımızın mazbatalarını ellerinden aldılar. En sonunda gelip İstanbul’a da kayyım atadılar. Biz bunlara dedik ki bizde kayyım alerjisi var, kayyım atarsanız gelip süpürürüz. Öyle de yaptık. İstanbul’da seçimi bir referanduma çevirdik. Bu Türkiye siyasetinde umudun büyümesidir. Artık Türkiye siyaseti yarını konuşmak zorundadır. Yeni bir siyaseti var etme zamanıdır. Bunun yolunu İstanbul’da açtık. İstanbul bir emekçi şehri. İstanbul’da büyük bir itirazı emekçilerle birlikte yaptık. Kadınların, Kürt halkının itirazını örgütledik. Omuz omuza faşizme karşı mücadelemizi büyütüp bu faşist bloka İstanbul’da bir darbe vurduk. Barış ve özgürlüğün yolu açıldı. Şimdi demokrasi ittifakıyla birlikte bu yolda yürümeye devam etmeliyiz.

"Partili cumhurbaşkanlığı rehabilite edilemez"

Tüm Türkiye halklarına dedik ki; bir uydurma sistem içinde Türkiye tecritleştiriliyor. Cumhurbaşkanlığı sistemi nedeniyle Türkiye krizlerle boğuşuyor ve bu krizlerden bu sistemle çıkılamaz. O zaman bir seçenek yaratmalıyız. Bu seçim seçenek yaratma gücünün açığa çıkarılmasıydı. Bunu da başardık. Bu sistem rehabilite edilemez. Bu partili cumhurbaşkanlığı sistemi çoğulculuğu yok sayan, farklılıkları birbirine düşman eden bir anlayış. Bu anayasa bir cunta anayasası. 17 kez değişikliğe uğramış. Bu anayasa halkların, toplumun anayasası değil. 5 generalin oturup dayattığı bir anayasadır. Şimdi bu anayasadan yararlanıp cumhurbaşkanlığı sistemini yaratanlar toplumsal barışı dinamitledi.

"Müzakere zeminini yaratmak zorundayız"

Bu tek adam rejimi bir çöküştür. Bu sistemle uçacağız dediler. Yamaç paraşütü yapıp paraşütsüz atlamaya benziyor bu. Yolsuzluk, yoksulluk, haksızlık, adaletsizlik her yeri sarmalamıştır. Buradan çıkışı hep beraber bulmalıyız. Özellikle son 1 yılda yaşadıklarımızdan önemli dersler çıkarmalıyız. Ders çıkarmayanlara 31 Mart’ta da 23 Haziran’da da bir ders verdik. Ön yargılardan kurtulmak zorundayız, bir müzakere zeminini yaratmak zorundayız. Bunu da bütün toplumu çağırarak, bunu parlamentoya sıkıştırmadan yapmalıyız. Tüm halkları, partileri, sendikaları, kadınları bu müzakere zeminine çağırıyoruz. Bu müzakere faşizme karşı mücadeledir. Tüm toplumsal kesimler yan yana gelsin. Bir toplumsal sözleşmeyi var edelim. Bugün demokratik anayasa zemininde uzlaşmak, demokrasi adına barış adına atılabilecek en güçlü adımdır. Bunun için yan yana gelmeli, anayasayı bizzat biz yapmalıyız. Türkiye halkları olarak ortak vatanda bir arada yaşama iradesine sahip olan bizler bu anayasayı yapalım. Ancak o zaman bu krizlerden çıkabiliriz. İşsizliğe, yoksulluğa, zulme o zaman son verebiliriz. Eğer yan yana gelemezsek bu ceberrut anlayış bu düşmanlıktan beslenmeye, yoksulluğu bize dayatmaya devam edecek.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
İşi gücü bırakıp ejder meyvesi yapmaya başladı! Şimdilerde para basıyor
Foto Galeri İşi gücü bırakıp ejder meyvesi yapmaya başladı! Şimdilerde para basıyor Galeriye Gözat