BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Şemdinli’nin saati ayarsız

RTÜK kayıtlarında yapılan incelemede, her iki kurumun tespitlerinin hatalı olduğu anlaşıldı.

Abone ol

Şemdinli’de Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitapevi’nde meydana gelen patlamadan bir kaç dakika sonra, “Roj TV’nin canlı yayına geçtiği” iddiasıyla başlayan tartışma, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Hakkari İl Jandarma Komutanlığı’nı da karşı karşıya getirdi. İki kurumun hazırladığı raporlarda ciddi çelişki yaşanınca, son noktayı Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) koydu. RTÜK kayıtlarında yapılan incelemede, her iki kurumun tespitlerinin hatalı olduğu anlaşıldı. RTÜK kayıtlarına göre Roj TV, 11.29’da meydana gelen patlamaya ilişkin haberi olaydan bir saat 9 dakika sonra 12.38’de duyurdu. Roj TV’nin telefonla yaptığı ilk canlı bağlantı ise patlamadan 2 saat 16 dakika sonra 13.45’te gerçekleşti. Bu süre içinde ulusal kanallarda haber çoktan duyurulmuştu.

‘PKK İŞİ’NİN KANITIYDI

Jandarma raporunda, Roj TV’deki ilk haberin olaydan 20-30 dakika sonra verildiği, telefonla ilk canlı bağlantının da 60-70 dakika sonra yapıldığı belirtilmişti. Emniyet Genel Müdürlüğü ise Roj TV’nin patlamanın yaşandığı gün normal yayın akışına devam ettiğini, saat 20.00’de yayınlanan ana haber bülteninde telefonla canlı bağlantı kurulduğu ifade edilmişti.

Emniyet Genel Müdürlüğü ile Hakkari İl Jandarma Komutanlığı’nın raporlarındaki çelişki ve hata, “Şemdinli” iddianamesini hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın yaptığı yazışmalarla ortaya çıktı. Olayın PKK tarafından gerçekleştirilmiş bir provokasyon olduğunu savunan sanık Astsubaylar Ali Kaya ile Özcan İldeniz, PKK’nın yayın organı olarak bilinen Roj TV’nin, patlamadan bir kaç dakika sonra Şemdinli’den canlı yayın geçtiğini ileri sürdü.

CANLI YAYINA RASTLAMADI

İddiayı araştıran Savcı Sarıkaya, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Hakkari İl Jandarma Komutanlığı’na ayrı ayrı yazı göndererek, Roj TV’nin olay günü yayın akışına ilişkin bilgi istedi. Emniyet İstihabarat Daire Başkanı Sabri Uzun’un hazırladığı ve Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Ers imzasıyla gönderilen 26 Aralık 2005 tarihli raporda, Roj TV’nin patlamanın yaşandığı 9 Kasım 2005 tarihli yayın akışında, olayla ilgili herhangi bir canlı yayına rastlanmadığı belirtildi. Raporda, Roj TV’nin normal yayın akışına devam ettiği, saat 20.00’da başlayan haber programında ise 7 dakika bir saniye süreyle bilgi, görüntü verildiği ve Erhan Öztürk’le telefon bağlantısı kurulduğu bilgisi yer aldı.

JANDARMA 20 DAKİKA DEDİ

Hakkari İl Jandarma Komutanlığı’ndan, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Erhan Kubat imzasıyla gönderilen 26 Aralık 2005 tarihli raporda ise Roj TV’nin, patlamadan 20-30 dakika sonra Şemdinli olaylarıyla ilgili ilk haberi verdiği, 60-70 dakika sonra da Seferi Yılmaz ile canlı telefon bağlantısı kurulduğu belirtildi. Jandarma raporuna, Roj Tv’nin yayın akışına ilişkin CD ve konuşma dökümleri de eklendi.

İki farklı rapor alan Savcı Sarıkaya, Jandarma’nın raporuna eklediği CD’leri ve konuşma metinlerini, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne göndererek, eklenti bulunup bulunmadığının araştırılmasını istedi. Emniyet Genel Müdürlüğü de RTÜK’e başvurarak, Roj TV’nin patlamanın yaşandığı gün olan 9 Kasım 2005 tarihli yayın kayıtlarını talep etti.

SAVCI ÇELİŞKİYİ İDDİANAMEYE YANSITMADI

HAKKARİ İl Jandarma Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bir birleriyle çelişen 26 Aralık 2005 tarihli raporları ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün RTÜK kayıtlarına dayanarak hazırladığı ikinci rapor, “Şemdinli” dosyasına eklendi. Ancak bu çelişki, Savcı Sarıkaya tarafından iddianameye yansıtılmadı. İddianamede Roj Tv’nin canlı yayına geçmediği belirtilerek, konuya ilişkin olarak şu satırlara yer verildi:

“Şemdinli İlçesi’nde meydana gelen olaylar sırasında bombalama olayından çok kısa bir süre sonra (bir kaç dakika içerisinde) Roj Tv isimli televizyon kuruluşunun canlı yayına başladığı şeklinde bilgiler yer almış ise de, söz konusu televizyon kanalının 9.11.2005 tarihli yayın akışı içerisinde, meydana gelen olayla ilgili olarak herhangi bir canlı yayına rastlanmadığı...”

RTÜK’ÜN TESPİTİ JANDARMAYI ZORDA BIRAKTI

RTÜK’ten gelen kayıtları inceleyen Emniyet Genel Müdürlüğü, İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun imzasıyla hazırlanan 18 Ocak 2006 tarihli ikinci bir rapor hazırladı. RTÜK kayıtlarına dayanan raporda, şöyle denildi:

“...Kimi ulusal organlarda belirtildiği üzere, bombalama olayından çok kısa bir süre (1-2 dakika) sonra Roj TV tarafından, konuya ilişkin canlı yayın başladığı şeklinde olmadığı görülmektedir. Zira Roj Tv’deki ilk yayın olaydan yaklaşık bir saat sonra, Nivroj (öğlen) isimli haber programının içerisinde yaklaşık 12.38 civarında, spikerin gelen bir nottan okuması şeklinde verildiği gözlenmiştir. Ayrıca patlamanın gerçekleştiği kitapevi sahibi Seferi Yılmaz’ın ise ilk olarak 13.45 sıralarında, akabinde 14.08 ve 15.00 sıralarında telefon bağlantısıyla canlı yayına katıldığı, RTÜK tarafından tutulan Roj TV gündüz kuşağı yayınlarının incelenmesinden anlaşılmıştır. Olayların başlamasından hemen sonra canlı görüntülerin aktarılması veya Roj TV muhabirlerinin olay yerinden görüntülü haber iletmediği, tespit edilmiştir.”
Akşam