BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,08
ALTIN 2.464,92
HABER /  DÜNYA

Brezilyanın Kemal Abisi

Yatırımcıların Türkiye ile aynı kefeye koyduğu Brezilya ile Türkiye arasında yeni bir benzerlik ortaya çıktı.

Abone ol

Türkiye Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile ilgili iddiaları tartışırken, Brezilya Maliye Bakanı Antonio Palocci için de benzer suçlamalar ortaya atıldı

Son zamanlarda yabancı yatırımcıların gelişmekte olan piyasalara dönük raporlarında iki ülkenin ismi hep birlikte anılıyor: Brezilya ve Türkiye. Uluslararası portföy yatırımcılarının aynı kefede değerlendirdiği bu iki ülke arasındaki paralellik, uyguladıkları ekonomik programdan borsa performanslarına kadar büyük ölçüde örtüşüyor.

Örneğin iki ekonomi de yaşadıkları krizlerin yaralarını IMF desteğiyle sardı, îki ülkede de ekonomik gelişimde yeni hükümetlerin performansı etkili oldu. En büyük paralellik, borsalarda yaşandı, İMKB ile Bovespa, geçen yılın en fazla yükselen borsaları arasında yer aldı. Son bir yıl içinde iki borsa arasındaki paralellik dikkat çekiciydi.

Ancak ekonomik bazdaki bu benzerliklere bir yenisi de siyaset cephesinden eklendi. Türkiye'nin son dönemde sıkça tartıştığı Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkındaki yolsuzluk iddialarının bir benzeri de Brezilya Maliye Bakam Antonio Palocci'ye yöneltildi.

Çete suçlaması
Palocci'nin, Brasilia kentinde bir gasp çetesi tarafından toplanan paraları paylaşmak için hükümet yetkililerince kullanılan bir villada görüldüğü iddia ediliyor. Villanın bekçisi Santos Costa, Brezilya Maliye Bakanı ve bazı eski yardımcılarının villayı farklı amaçlarla da kullandıklarını iddia etti.

Brezilya'da yayınlanan bir haber dergisi ise Costa'ya Palocci aleyhine ifadede bulunması için para verildiğini öne sürdü.

Palocci, geçtiğimiz yıl da, belediye başkanlığı yaptığı dönemde rüşvet aldığı ve Lula Da Silva'nın 2002'deki seçim kampanyasına usulsüz para aktardığı iddialarıyla karşılaşmıştı.

İddialar, Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi Brezilya'da 2002 yılında yolsuzluklara karşıt söylemleriyle göreve gelen Lula da Silva hükümetini de zor durumda bıraktı. Brezilya İşçi Partisi içinde de AKP'de Unakıtan'a yöneltilen eleştirilere benzer eleştiriler boy göstermeye başladı.

Muhalefet istifa istiyor
Brezilya'da muhalefet işe son iddiaların ardından sesini yükseltme kararı aldı. Geçtiğimiz yıl farklı nedenlerle gündeme gelen iddiaların ardından ekonomik istikrarın yara almaması için sessiz kalan muhalefet partileri, bu kez Palocci'nin istifasını istiyor ve titiz bir soruşturma talep ediyor.

Asıl mesleği tip doktorluğu olan ve siyasi kariyerinde bugüne kadar hiçbir seçimi kaybetmeyen Palocci, tıpkı Kemal Unakıtan gibi kabinesinin en güçlü bakanlarından biri olarak görülüyor.