BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Dolar zirveden döndü

Merkez Bankası gerginliğini atamayan piyasaya son darbeyi ABD tahvil faizlerindeki artış vurdu.

Abone ol
Merkez Bankası gerginliğini üzerinden atamayan piyasaya son darbeyi ABD tahvil faizlerindeki artış vurdu. Borsa 1.200 puan dalgalanırken, dolar 1.3535'e kadar çıktı

Merkez Bankası Başkanlığı'na yönelik belirsizlik ve yurtdışında faiz artırım endişeleri nedeniyle piyasalarda çalkantılar durmak bilmiyor. Merkez Bankası yönetimine halen Başkan Vekili olarak görev yapan Erdem Başçı'nın atanmayacağını önceki gün sürpriz bir şekilde öğrendikten sonra toparlanmaya çalışan piyasayı bu kez ABD tahvillerindeki faiz artışı vurdu. Geçen haftayı yüzde 4.66'kk faiz oranıyla kapatan ABD tahvillerinin yıllık getirişi dün yüzde 4.72'ye kadar yükselince tüm dünya borsalarıyla birlikte Türkiye'de de satiş dalgası yaşandı.

Sabah açılışta ABD ve Asya borsalarındaki düşüşlerin etkisinde kalan İMKB güne 1.200
puanlık düşüşle başlarken, olumsuz beklentilerin yumuşamasıyla ikinci yarıda kayıplarının büyük bölümünü geri aldı. Günsonunda endeks yüzde 0.16 kayıpla 44 bin 328 puana indi. Borsa ve bonoda satiş yapan yabana döviz almaya çalışınca günün ilk saatlerinde kurlarda da hızlı bir tırmanış görüldü. Dolar öğleden önce 1.3535'e kadar çıkarken son iki haftanın en yükseğine ulaşti. Ancak aynı borsada olduğu gibi öğleden sonra kurlarda da gerileme yaşandı ve dolar günü 1.3435 seviyelerinden kapattı. Buna karşın hükümetin memurlara yaptığı ek zammın IMF tarafından 'programdan sapma olarak'nitelenmesi saat 17'den sonra kurlarda hareketlenmeye yol açarken, dolar 1.3445'i gördü.

Borsalar düşüyor
Türkiye'de dün piyasaları geren en önemli etken olarak ön plana çıkan ABD tahvil faizlerindeki artışta ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin önceki gün yaptığı açıklamalar kadar ekonomik veriler de etkili oldu. Bernanke'nin "Tahvil faizleri düşük düzeyde kaldığı sürece faiz artışı gündemde olacak" sözlerine ek olarak, önceki gün açıklanan ABD üretici fiyatları çekirdek endeksinin beklenenin üzerinde yüzde 0.3 artması da faiz artişı beklentisini artırdı. ABD'de faizlerin artacağı beklentisi dünya borsalarında da sert düşüş yaram.