BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.280,03
HABER /  DÜNYA

Rusyada ikinci komünist parti kuruldu

Rusya'da Gennadi Zyuganov'un liderlik yaptığı Komünist Partisi'ne rakip bir örgüt kuruluyor.

Abone ol

"Rusya'nın Komünistleri" adlı örgüt Rusya Adalet Bakanlığı tarafından resmen tescillendi.

Mayıs ayından bu yana kurulum çalışmalarını sürdüren örgüt, Rusya Komünist Partisi'ni eleştirerek, partinin solcu grupları bir araya getirmekte zayıf kaldığını savunuyor. Örgütün üst düzey kurumu sayılan Organize Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Komünist Partisi'nin Kremlin'e muhalefetten ziyade boyun eğdiğini iddia etti.

Rusya Komünistleri örgütünün üst düzey yetkilisi Ruslan Hugayev, resmi kayıtlarının yapılması için ayladır mücadele ettiklerini belirtti. Hugayev ülkenin 46 bölgesinde yerel teşkilat oluşturduklarını da anlattı. Ülkenin ikinci Komünist partisi haline gelecek örgüt, Zyuganov ve yandaşlarının tedirginliğine neden oldu. Komünistlere göre, yeni örgüt solcu Adil Rusya Partisi'nin "klonu" niteliğinde.

KOMÜNİST PARTİSİ: BU ÖRGÜT BİZİM OYUMUZU BÖLMEK İSTEYENLERİN İŞİ

Komünist Partisi yetkilileri, örgütün perde arkasında kendi oylarını çalmak isteyen Adil Rusya Partisi olduğunu iddia etti. Duma milletvekili ve Komünist Partisi Hukuk Dairesi Başkanı Vadim Solovyov, bölgelerde yapılan araştırmalarda Rusya Komünistleri adlı hiçbir örgüte rastlamadıklarını savundu.

Kommersant gazetesine konuşan Solovyov, "Bu rakam (46 yerel teşkilat) çok abartılı. Bildiğimiz kadarıyla sadece Rjev kentinde kuruluş toplantısı yapıldı. Bu toplantıda da Rusya Komünist Partisi eski sekiz üyesi ve Adil Rusya partisinin Tver bölge yetkilileri yer aldı." dedi.

Rusya Komünistleri örgüt liderleri ise parti haline gelerek Duma seçimlerine katılmayı da planlıyor. Yeni örgüt üst düzey yetkilisi Hugayev, Sergey Mironov'un liderlik yaptığı Adil Rusya partisi ile işbirliklerini de saklamıyor.

Hugayev, "Bölgesel seçimlerde Adil Rusya'nın desteği de olabilir. Adil Rusya ile bizim çok ortak yönümüz var. Ama birleşeceğimizi sanmıyorum. Biz parti haline gelerek tek başına Duma seçimlerine katılmak istiyoruz." diye konuştu.