BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.447,85
HABER /  DÜNYA

Rumlara ABD desteği

ABD'den gelen bir haber Ankara'da şaşkınlığa yol açtı. Amerika, petrol arama konusunda Rum tarafına destek verdi.

Abone ol

ABD'den Rumlara petrol arama desteği
Türkiye, Rumlarla Akdeniz'de petrol arama anlaşması yapan ülkelerin kararlarını gözden geçirmesi için temaslarını sürdürüyor. Ancak ABD'den gelen bir haber Ankara'da şaşkınlığa yol açtı. Amerika, bu konuda Rum tarafına destek verdi.

ABD'nin güney Lefkoşa Büyükelçisi Ronald Schilcher, petrolle ilgili anlaşma yapmanın Güney Kıbrıs'ın egemenlik hakkı olduğunu savundu. Amerikan büyükelçisi, "(Kıbrıs Cumhuriyeti)'nin petrol konusunda anlaşma yapma hakkından şüphe duyan ülkeler, hukuki ve barışçı prosedürleri izlemelidir." dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack ise geçen ay, bir soru üzerine Amerika'nın bu konuda taraf olmadığını, sorunun Rumlar, Türkler ve anlaşma imzalayan ülkeler arasında çözüleceğini söylemişti.

Rum radyosunun haberine göre, Schilcher önceki gün, Rum Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi'nin, Doğu Akdeniz'de petrol arama-araştırma yönünde Lübnan ve Mısır'la yaptığı anlaşma ve Türkiye'nin buna tepkisine değindi. Schilcher, "ABD hükümetinin tutumunun; herhangi bir anlaşma yapmanın, 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik hakkı olduğu" şeklinde olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Amerikan yönetiminin tavrının sorulması üzerine geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ın kıta sahanlığıyla ilgili sorunun, Rum Yönetimi, onunla petrol anlaşmaları imzalayan ülkeler ve Türkiye arasında olduğunu kaydetmişti. Sözcü, ABD'nin bu anlaşmalara taraf olmadığını bildirmişti.