BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Türban serbest şapka yasak

Meclis’e şapkayla gelen kadınlar uyarılırken türbanlı kadınlar için "O kıyafetin bir parçası" açıklaması yapıldı

Abone ol

TBMM Genel Kurulu'nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen özel oturumu izlemeye gelen kadın örgütlerinin temsilcileri izleyici locasına girmek isterken "şapkalarını çıkarmaları" konusunda uyarıldılar. TBMM görevlileri, Genel Kurul çalışmasını locadan izleyenler arasında yer alan türbanlı kadınlara işaret eden kadınlara "O kıyafetin bir parçası, aksesuvar" yanıtını verdiler. Uygulamayı protesto eden örgüt temsilcileri "Atatürk'ün Türkiyesi'nde Meclis'te ayrımcılık yapılıyor" diye tepki gösterdiler.

CHP Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı Gülsün Bilgehan'ın organizasyonu ile Marmara Grubu, İnsan Hakları Platformu ve kadın derneklerinin temsilcilerinden oluşan bir grup kadın dün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Genel Kurul'daki özel oturumu izlemeye geldi.

Yaklaşık 50 kişiden oluşan grubun üyeleri locaya girerken, güvenlik görevlileri tarafından mantoları ve çantalarını bırakmaları konusunda uyarıldılar. Bu sırada şapkalı ziyaretçilerden de şapkalarının çıkarılması istendi. Bunun üzerine kadınlar izleyici locasında oturan türbanlı kadınları göstererek "Şapkayı çıkarttırıyorsunuz ama içeride türbanlılar oturuyor. Onlar nasıl giriyor, nasıl izin veriyorsunuz" diye itiraz ettiler.

Türban kıyafetin parçası'
Güvenlik görevlilerinden "O kıyafetin bir parçası, aksesuar. Ortalığı karıştırmayın" yanıtı aldıklarını belirten kadınlar, bu uygulamayı protesto ederek locanın girişinin bulunduğu kattan basın koridorunun da bulunduğu kata indiler. Burada gazetecilerle görüşmek isteyen kadınlar basın koridorunda da görevliler tarafından "İçtüzüğe göre burada açıklama yapamazsınız" diye uyarıldılar.

'Keşke gelmeseydim'
Bu sırada şapkasıyla locaya alınmayanlardan emekli büyükelçi eşi Suna German "Başörtüsü, kıyafetin bir parçası oluyor, onları içeri alıyorlar. Ama biz taktığımız şapkalarla içeri giremiyoruz. Atatürk'ün Türkiye'sinde Meclis'te türban serbest, şapka yasak oluyor. Atatürk'ün ülkesinde, Meclis'te böyle şeyler duyup incineceğime keşke hiç gelmeseydim" dedi.

'Bacak' uyarısı
German, locada kendilerine, "Bacak bacak üstüne atarak oturmayın" gibi uyarılar da yapıldığını belirterek, "Ey Nimet Çubukçu, oradan çık, bizim hakkımızı savun. Nasıl şapkayla giremezmişiz biz? Başörtüsü kıyafetin bütünü oluyor, ama şapka yasak. Ne demek bu?" diye konuştu.

German, adını soranlara, "Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'nde şapkalı olan bir vatandaş olarak konuşuyorum. Bu yapılan fevkalade ayıp" yanıtını verdi.

'Dehşete düştük'
Görevliler tarafından basın kapısından TBMM bahçesine çıkarılan grup CHP ile temas kurdu. CHP İstanbul Milletvekili, Kadın Kolları Başkanı Güldal Okuducu grubun yanına gelerek basın açıklaması yapmalarını sağladı. Basın kapısının girişinde açıklama yapan temsilcilerden Meltem Arıkan, "Karşılaştığımız uygulama hepimizi dehşete düşürdü. Bu ülkede Atatürk'ün devrim kanunları var, şapka kanunu var, şapkalı kadınlar Meclis'te böyle bir duruma nasıl düşürülüyor anlamak mümkün değil" dedi.