BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.335,50
HABER /  GÜNCEL

Restorasyon değil imha!

Didim'deki 200 yıllık Akbük Rum Ortodoks Kilisesi'nin restorasyonunda, mozaik ve işlemeler, balyozlarla parçalandı.

Abone ol

Aydın'ın Didim ilçesine bağlı Akbük beldesinde restorasyonuna başlanılan 200 yıllık Rum Ortodoks Kilisesi'nin duvarlarındaki mozaikler ve işlemeler, keser ve balyozlarla parçalandı. Kilisedeki eserler iddiaya göre, şantiye şefi tarafından eve götürüldü. Orijinali taş olan kilisenin dış yüzeyi de turuncu ve pembe karışımı bir renge boyandı.

129 bin YTL'ye
Tarihi Akbük Rum Ortodoks Kilisesi'nin, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü denetiminde yapılacak olan restorasyon ihalesi, belediye tarafından 129 bin YTL'ye Anı Anıtsal Yapılarda Koruma ve Değerlendirme ve Yapım Mimarlık Restorasyon Limited Şirketi'ne verildi. Restorasyon çalışmasıyla birlikte tuhaflıklar zinciri başladı. Önce, 200 yıllık taş kilisenin orijinal duvarları, üzerindeki işlemeleri ve mozaikleri keserler ve balyozlarla tahrip edilerek üzeri betonla sıvandı.
Akbük Belediyesi'nin kültür amaçlı kullanmak üzere restore ettirdiği kilisenin dış yüzeyi tamamen harçla sıvanarak turuncu ve pembe karışımı bir renge boyandı. Bunlar yapılırken kilisede, koruma kurulu veya müze müdürlüğünden bir yetkili de bulunmadı.
DYP'li Akbük Beldesi Belediye Başkanı İbrahim Şam, hazırladıkları projenin Koruma Kurulu'nca onaylanmasından sonra ihale yaparak inşaatı başlattıklarını belirtti. Şam şöyle dedi:

"İnşaat süresince müzeden veya koruma kurulundan bir yetkili bulunmadı. Restorasyon nisan sonunda bitecek ve kilise kültür amaçlı kullanılacak. Bahçesini de yazlık sinema haline getirmeyi düşünüyoruz. Kilisede yaşananlar abartılacak boyutta değil."

Tarihi eserler şantiye şefinde

İşçiler, onarım çalışmaları sırasında, iki çift kulplu testi, beş altın ve bakır zincir, bir yüzük ve kırık küp parçaları bularak şantiye şefi Oğuzhan Öztürk'e (34) teslim etti.

İddiaya göre, Öztürk'ün tarihi eserleri satmak istediği ihbarı üzerine jandarma harekete geçti. Jandarmanın, Öztürk'ün evine yaptığı baskında, eserlerin bazıları ele geçirildi. Jandarma tarafından gözaltına alınan Öztürk ve iki işçi nöbetçi mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.