BIST 9.909
DOLAR 32,47
EURO 34,70
ALTIN 2.435,93
HABER /  DÜNYA

Fransada PKKya darbe

Fransa'da, hafta başında yapılan operasyonlar kapsamında gözaltına alınan 15 PKK'lıdan 14'ü tutuklandı.

Abone ol

Tutuklananlar arasında örgütün Avrupa temsilcisi Rıza Altun ile Avrupa saymanı Nedim Seven'in de bulunduğu, bu kişilerin PKK'ya bağlı "Özgürlük Şahinleri" adlı örgütün Türkiye'de düzenlediği saldırılara mali yardım sağladıkları da öne sürüldü.
Paris Adli Polis Merkezi'nde 4 gün gözaltında tutulan 15 PKK'lı, anti-terör sorgu yargıçlığında, bölüm sorumlusu Jean Louis Bruguiere'in yardımcıları Thierry Fragnoli ve Philippe Coirre tarafından sorgulandı. Gece geç saatlerde tamamlanan sorgunun ardından 14 tutuklama kararı çıktı. Cezaevine gönderilen zanlılar, "terörist amaçlarla cürüm işleme üzere çete kurma", "terörist amaçlarla kara para aklama" ve "terörizmi finanse etme" suçlarından yargılanacak.

Altun'u Paris iade etmedi
Paris banliyölerindeki evlerine geçen pazartesi sabahı düzenlenen baskınlarda, 12'si Türkiye, biri Avustralya vatandaşı olan toplam 13 kişi gözaltına alınmıştı. İlk yakalanan bu grupta, PKK'nın Avrupa sorumlusu Altun da bulunuyordu. 2002'den beri Fransa'da ikamet eden Altun, Türkiye'nin ısrarlı taleplerine rağmen Paris tarafından iade edilmemişti. Örgütün Avrupa düzeyindeki saymanı Nedim Seven de geçen salı Fransa'nın batısındaki Vannes kentinde Baki Çelik adlı örgüt militanının evinde yakalanmıştı.
Paris'te oturan ve Fransız polisinin isteğiyle geçen pazartesi başlatılan operasyonla Belçika'da yakalanan Canan Kurtyılmaz'ın Fransa'ya iadesi için de işlem başlatıldı. Kurtyılmaz'ın "hızlandırılmış iade prosedürüne" uygun olarak kısa sürede Fransa'ya gönderilebileceği ifade edildi. Bu durumda zanlı sayısı 16'ya yükselecek.
Polis soruşturması Temmuz 2006'da Paris'te bir döviz büfesinde, Türk vatandaşı 2 kişinin 200 bin euroyu dolara çevirmek istemeleri üzerine başlatıldı. 6 aydan fazla süren takip sonunda güvenlik güçleri, PKK'nın finansman kaynaklarına ulaştı. PKK'nın Batı Avrupa ülkelerinde 5 milyon dolar topladığı, bunun dörtte birinin Fransa'dan sağlandığı tahmin ediliyor.

Kaynak: Milliyet