BIST 9.916
DOLAR 32,49
EURO 34,76
ALTIN 2.438,01
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Redçi vekilleri DTP mi gaza getirdi?

Bakan Arınç, dün kabul edilmeyen 8. maddeyle ilgili net konuştu. Arınç'a göre vekiller, terör nedeniyle korktu!

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bazı milletvekillerinin Anayasa değişikliğinin parti kapatmaya ilişkin maddesi konusunda "Bundan sonra terörle şiddetle ilgili partiler bile kapatılamayacak" endişesine kapıldıklarını belirtti.

Arınç, Samanyolu Haber'de katıldığı "Açık Açık" adlı programda, "Anayasa değişikliği teklifinin siyasi partilerin kapatılmasını düzenleyen 8'inci maddesinin reddedilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, toplumun bütün kesimlerine hitap eden ve bu kesimleri memnun edecek 29 maddelik bir Anayasa değişikliği yaptıklarını söyledi.

Anayasa değişikliğine ilişkin bütün maddelerin 1'inci turda kabul oyu aldığını hatırlatan Arınç, "Reddedilen 8'inci maddenin oylamasında 10 oy eksik çıktı. Bu eksik oyların, 10 veya 8 tam bilemiyorum, AK Parti'den olduğu kesin. Öyle anlaşılıyor" dedi.

"ONURU DA ŞEREFİ DE BİZE AİT"

AK Parti'nin 1'inci ve 2'nci turda tek başına "evet" diyen bir parti olduğunu ve bununla şeref duyduklarını ifade eden Arınç, "Bunun doğru olduğuna inanıyoruz, varsa bu sorumluluğu AK Parti milletvekilleri olarak tek başımıza üstümüze alıyoruz. Onuru da şerefi de bize ait. Hata yapıyorsak, hatası da sorumluluğu da bize ait" diye konuştu.

Anayasa değişikliği ile ilgili çok düşündüklerini ve ciddi çalışmalar yaptıklarını dile getiren Arınç, 327 oy alan 8'inci maddenin çok önemli bir madde olduğuna dikkati çekti.

"Anayasa'nın 68 ve 69'uncu maddelerini daha güçlendirici, daha teminat altına alıcı, Anayasa Mahkemesine doğrudan, kolaylıkla ve sabahtan akşama dava açılmasının önüne geçecek bir filtre, bir teminat mekanizması kurmak istedik" diyen Arınç, siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin açılan davaların, Türkiye'nin dengelerini sarstığını, yatırımcıların kaçtığını, ülkenin itibarının kalmadığını, "Siyasi ve ekonomik istikrar ne olacak?" endişesinin oluştuğunu anlattı.

Arınç, "AK Parti'nin başına gelen mesele böyleydi. Milyar dolarlarımıza sebep oldu. Çok şükür toparladık ve Türkiye'yi bir krizin içinden kurtardık. Siz yatırımcı olsanız, 'Bu parti gidiyor, kapatılıyor' diye düşünürseniz, elinizdeki parayı yatırıma dönüştürür müsünüz? Bir dış talep, Türkiye'deki istikrara bakarak karar veriyor" diye konuştu.

"ENDİŞE KÖRÜKLEDİ"

Milletvekili, vali, Yargıtay üyesi, memur ya da bir askerin yargılanmasının kolay olmadığına dikkati çeken Arınç, şunları kaydetti: "Bir kişi hakkında bile kolaylıkla dava açılamıyor, yargı önüne çıkarılamıyorsa milyonları temsil eden bir parti, hele iktidardaysa onun hakkında başsavcının kaleminin yazacağı dört satırlık bir iddianame elbette doğru olmaz. Biz bunları düşündük. Ama maalesef sanıyorum bazı milletvekilleri 'parti kapatmalar zorlaşacak, bundan sonra terörle şiddetle doğrudan ilgili olan partiler bile kapatılamayacak' endişesine kapıldılar. Bu endişe körüklendi. Muhalefet partilerinin tek mekanizması ellerinde buydu. 'Görüyor musunuz, bundan sonra terörist partiler bile kapatılmayacak'.

KORKULARA NEDEN OLDU

Biz dava açılmasının önüne bir supap getirilmesine çalışıyoruz. Türkiye'de öyle bir parti varsa kurulacak kurulun bu davanın açılmasına izin vermesi de mümkün. Sanıyorum dedikodular, korkular, endişeler tereddütler vehimler egemen oldu. Sanıyorum 10 arkadaşımız, kimdir bilemeyiz, araştırmayız da... Bize göre yanlış ama kendilerince haklı olan bazı sebeplerden ret oyu kullandılar. Diğer maddeler konusunda böyle bir endişeye kapılmayacakları ümidi içindeyim."