BIST 9.511
DOLAR 32,60
EURO 34,84
ALTIN 2.492,22
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Batı Erdoğan'ın alternatifini buldu!

İddianın sahibi: Serdar Akinan... İddia şu: Avrupa AK Parti'yi değil ama Erdoğan'ı gözden çıkarabilir... Peki alternatif kim?

Abone ol

Akşam yazarı Serdar Akinan bugünkü köşesinde ilginç bir teoriye yer verdi. Akinan'a göre Batı'daki dinamikler AK Parti'yi değil ama Erdoğan'ı değiştirmek istiyor...

Akinan yazısında son sözü adeta baştan söyledi:

Batı, bir AKP alternatifi aramıyor. Son aylarda giderek artan oranda 'yabancı figür', Ankara ve İstanbul'da kulis yoklaması yapıyor.
Neden?
Gerçekten bir alternatif arayışı olduğu için mi?
Elbette hayır...
Sadece 'böylesi bir arayış içinde oldukları imajı' vermek istiyorlar.
Başbakan Erdoğan'ın 'One Minute' krizinden tutun, İran'la ilgili 'tarafsız ama tavırlı' söylemine kadar hemen tüm aykırı çıkışları, birilerini son derece rahatsız ediyor.
Çeşitli şekillerde, en üst düzeyde uyarılarını yaptılar.
Mesela çok kritik iki isim; Morton Abramowitz ve Henri Barkey,  The Wall Street Journal'da yayınlanan makalelerinde açık bir ifadeyle Erdoğan'ı uyardılar:

'Başbakan Recep Tayyip Erdoğan giderek daha otoriter, eleştirileri hor gören bir lidere dönüştü.'
Hatta olası alternatif yol haritasını da örtülü olarak çizdiler.
'Türkiye, sadece AKP, kendisine yeniden şekil verir ve Türkiye'yi daha iyi işleyen bir demokrasi haline getirme sözüne uygun bir biçimde hareket ederse ilerleyebilir.'

ERDOĞAN GÖZDEN ÇIKARILABİLİR

Akşam yazarı Erdoğan'ın gözden çıkarılabileceğini ancak AK Parti için böyle bir şey sözkonusu olmadığını anlattı:

Meali açık...
Erdoğan gözden çıkabilir ama AKP değil...
Peki bu nasıl mümkün?
Zira AKP demek Erdoğan demek...
Şimdi sürece soğukkanlılıkla bir bakalım.
Anayasa değişikliği paketinde ilk ciddi gedik açıldı (bu yazı kaleme alındığı anda Anayasa Mahkemesi maddesi daha oylanmamıştı). Arkası gelirse yani bu kritik madde de düşerse dananın kuyruğu kopar. Zira olası bir kapatma davası aynı zamanda siyasi yasak ve dokunulmazlığın da kaldırılması demektir.

Yani bu Erdoğan aleyhine ardı ardına yağacak yolsuzluk dosyaları demektir.
Burada duralım ve bir kaç yıl geriye gidelim. Türkiye, 28 Şubat sonrası muazzam bir tasarımla dönüşmeye ve dönüştürmeye başladı. İslam coğrafyasında etkin ve model güç oldu. Cumhuriyet ise tüm kurumlarıyla, metazori de olsa, sancılı bir dönüşüm yaşamaya başladı. Statükonun 'direnen aktörleri' Ergenekon'la tasfiye edildi.
5.Kol faaliyeti ise kamunun zihin algısını yönetti. Yönetiyor...
Ordu şimdi istenen sınırlara doğru toparlanıyor. NATO standartlarına çekilip 'ehlileştiriliyor'.

TEK ALTERNATİF ABDULLAH GÜL

Peki Erdoğan'ın alternatifi var mı?
Akinan'ın yazısına göre var.

İşte o isim:

Tüm bunlar olurken direksiyondaki isim Başbakan Erdoğan'ın, inkar edilemez şekilde etkin bir karizması oluştu. Bunun kişiliği üzerindeki psikolojik boyutunu yadsıyamayız. Ama iş (birileri açısından) kontrolden de çıktı.

Ve, soğukkanlılıkla bakıldığında Abdullah Gül, bu süreçte Batı açısından tek alternatif... Zira hem içeride hem dışarıda AKP'nin misyon imajını zedelemeden gidişata bir ayar çekme ihtiyacı hasıl oldu.
Dolayısıyla anayasa değişikliği oylamasındaki kırılmanın gerçek anlamına daha dikkatli bakmak gerek. 'Ilımlı İslam' vazgeçilemez bir formül. Özetle birileri (etkili birileri), AKP'nin alternatifini aramıyor. Artık kontrolden çıktığını düşündükleri Erdoğan'ı bir kenarda tutup, AKP projesine yeni bir soluk katmak istiyor. Sanırım bir sonraki yazımı daha kapsamlı yazabileceğim. Zira, gerçekten de tıpkı 1 Mart süreci gibi siyasetimiz, Batı ile olan ilişkisinde 'tarihi' bir kırılma yaşıyor.