BIST 9.975
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.437,34
HABER /  GÜNCEL

Putin'in Rusya'yı şahlandırma planları

Rusya başbakanı, parlamentoya yıllık konuşmasında savunmaya 'astronomik' yatırım yapılacağını, ekonomik modelin yenileneceğini ve doğum oranlarının artırılacağını söyledi.

Abone ol

Rusya Başbakanı Vladimir Putin ülkenin savunma sektörüne yüklü yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Putin gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde parlamentoya icraatları ve siyasetlerini açıkladığı son yıllık olağan konuşmada, iddialı planlar sundu.

Putin, Rusya'nın 2013 yılından itibaren füze üretimini şimdiki düzeyinin iki katına çıkaracağını açıkladı.

2010'a kadar ülke savunma ve silah sektörüne yaklaşık 700 milyar dolar harcanmasının öngörüldüğünü duyuran Putin bu rakamı 'astronomik' olarak niteledi.

Bu kapsamda donanmanın yenilenip modernize edilmesine de 5 milyar ruble (180 milyon dolar) ayrılacak.

Askeri, ekonomik, demografik zaaflara karşı mücadele

Putin, günümüz dünyasında ekonomi ya da devletteki zaafların ulusal güvenlik açısından tehdit oluşturduğunu söyledi.

Ülke bağışıklık sisteminin zayıflamasına izin verirse, türlü hastalıklara yakalanma riski oluşacağını anlattı.

Putin iki saatlik konuşmasında ekonomide sağlanan başarıları sıralayıp maaş ve emeklilik ücretlerinde artış vadetti.

Başbakanın yılda bir yaptığı konuşma iki saat sürdü, soru cevap bölümü de bir o kadar devam etti

Rusya'nın içişlerine karışılamayacak güçlü bir ülke olması gerektiğini söyleyen Putin, "haksız liberalizm" olarak tanımladığı siyasi yaklaşımları eleştirdi.

Zaman zaman demokrasiyi sınırlamakla eleştirilen Rusya Başbakanı, istikrarın hızlı liberalleşmeden daha önemli olduğunu söyledi.

Putin konuşmasında ayrıca Rus ekonomisinin faaliyet alanlarını enerji ve maden ürünleri dışındaki alanlarda da çeşitlendirerek dış dünyaya ekonomik bağımlılığını azaltması gerektiğini söyledi.

Putin "Petrolle sağlanan patlama, bir an önce yeni bir ekonomik kalkınma modeline geçme ihtiyacımızın altını çiziyor" dedi.

Suudi Arabistan'ı geride bırakarak dünyanın en büyük petrol üreticisi olan Rusya, enerji fiyatlarındaki artış sayesinde ekonomisine önemli girdi sağlıyor.

Başbakan Putin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,4 büyüyen ekonominin ülkenin G8 ülkeleri arasında en iyi performansı sergilemesini sağladığını kaydetti.

Putin'in planları arasında 2015'e dek doğum oranlarını yüzde 25 artırmak için 50 milyar dolar harcamak da var.

Rusya son yıllarda azalan bir nüfusla karşı karşıya. 1990'ların ortalarından bu yana nüfus yüzde 6 azaldı.

Hükümet doğum oranını artırıp ortalama ömrü uzatmak için yapılacak çalışmalara 1,5 trilyon ruble (53 milyar dolar) sağlayacak.

Putin ortalama ömrün 71 yaşa yükselmesini istediğini, 2006 doğum oranlarına göre doğumların yüzde 25-30 artmasını hedeflediklerini belirtti.

Vladimir Putin, bir süredir gelecek yılki seçimlerde cumhurbaşkanlığına dönebileceğinin işaretini veriyor.

Putin Rus anayasası üst üste iki dönemden fazla başkanlığa izin vermediği için yerine Dmitri Medvedev'i aday gösterip başbakan olmuştu.

Asıl iplerin Putin elinde olduğu spekülasyonları hiç eksik olmasa da Medvedev yakın zamanda Putin'den daha liberal ve esnek bir yönetim çizgisine yöneldi.