BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Pompei'de 2 bin yıllık mezar bulundu

Fransız arkeologlar Antik Roma kenti Pompei'de 2 bin yıldan eski bir mezar keşfetti. Mezar, Roma dönemi öncesine uzanıyor.

Abone ol

Pompei kentinde yapılan kazılarda M.Ö 4'üncü yüzyıla ait bir mezar bulundu. Roma döneminden önceki yıllara ait olan mezarda bir kadın iskeleti ve çok sayıda çömlek bulunduğu belirtildi.

İtalyan yetkili Massimo Osanna, 'beklenmedik keşfin Roma dönemi öncesindeki az bilinen yıllara ışık tutacağını' söyledi. Mezarın, İtalya'nın güney kısmında yaşayan ve Roma'ya karşı mücadele veren Samnit kültürüne ait olduğunu düşünülüyor.

Romalıların mezarın varlığından haberdar olduğu ve zarar verilmediği için bugüne ulaştığı tahmin ediliyor. Mezarda bulunan eşyaların, kadınların Samnit kültüründe sahip oldukları yer ve uygarlığın sosyal özellikleri hakkında bilgi sunacağı belirtildi.

Osanna, mezardaki çok sayıda çömleğin İtalya'nın birçok yerinden geldiğini, bu haliyle Samnitlerin ticaret alanında güçlü olduklarına işaret ettiğini söyledi. Amfora adıyla bilinen iki kulplu testilerin içinde şarap, yemek ve kozmetik eşyaları olduğu tahmin ediliyor.

Pompei, M.S 79 yılında Vezüv Yanardağı'nın patlaması sonucu lavların altında kalarak yok olmuştu. Kentin büyük kısmı 4 ila 6 metrelik lav tabakası altında yatıyor.

Kaynak: Al Jazeera