BIST 10.209
DOLAR 32,43
EURO 34,79
ALTIN 2.400,07
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Polis şefleri Antalyada buluştu

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı Kuruluşu 1. Polis Şefleri Toplantısı Antalya Harrington Park Otel'de Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde başladı.

Abone ol

Asya'da barış, güvenlik ve istikrarın teşvik edilmesi için işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan çokuluslu bir forum olan CICA'nın toplantısında terör, kara para aklama, yasadışı silah ticareti, nükleer, kimyasal ve biyolojik maddelerin ticareti, kültürel ve tarihi mirasın yasa dışı ticareti gibi konular eli alınacak.

KATILAN ÜLKELER

CICA üyesi Afganistan, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Moğolistan, Mısır, Hindistan, İran, İsrail, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Filistin, Kore Cumhuriyeti, Ürdün, Rusya, Tacikistan, Tayland, Türkiye ve Özbekistan'ın katıldığı toplantıya, Katar, Vietnam, Endonezya, Malezya, Japonya, Ukrayna ve ABD gözlemci ülke, Birleşmiş Milletler, AGIT ve Arap Ülkeler Birliği gözlemci uluslararası kuruluş olarak katıldı. Toplantıda konuşan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa İlhan, terörle
mücadelede terörizmin arka planını oluşturan unsurlara yönelik bütün toplumsal kurumların beraber mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

SUÇ KORKUSU ARTTI

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa İlhan, tüm dünya milletlerini derinden etkileyen, uluslararası terörizm ve sınır aşan organize suç örgütlerinin günümüzde kanayan bir yara haline geldiğini belirtti. Kişilerin can ve mal varlıklarına karşı işlenen suçların da ülkelerdeki istikrarı ve toplumsal barışı zedelediğini ve suç korkusunu artırdığını ifade eden İlhan, "Terörizm başta olmak üzere, uyuşturucu madde, silah ve göçmen kaçakçılığı gibi sınır aşan örgütlü suçlar ile gerek bu suçlardan elde edilen gerek bu suçların finansmanında kullanılan kara para aklama suçları, günümüz dünyasının barış, huzur ve güvenliği için büyük tehlike oluşturmaktadır" dedi.

SUÇ EYLEMLERİ DEĞİŞİYOR

Dünyanın değişik yerlerinde, organize suç grupları ve terör örgütlerinin her gün bir öncekinden farklılık arz eden daha karmaşık faaliyet ve eylemleriyle karşılaştıklarını bildiren İlhan, şöyle konuştu: "Modern dünyamızı tehdit eden en büyük risklerden biri de bilindiği gibi terörizmdir. Günümüzde terörizm, ne yazık ki küreselleşerek, kendine özgü bir kültür, iletişim dili ve sektör oluşturmuş durumdadır. Terörün küresel bir nitelik kazanması, örgütlerin ideolojisi, hedefi, ya da istismar alanlarına bakılmaksızın her ülkenin benzer bir sorunla karşı karşıya kalma olasılığını artırmaktadır."

TERÖR TANIMLANMALI

Terörle mücadelede tüm dünya toplumlarının bazı sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyleyen İlhan, sözlerine şöyle devam etti: "Bunların başında terörizmin, herkesin üzerinde uzlaşma sağladığı bir tanımının hâla yapılamamış olması gelmektedir. Bu durum, kavramsal karmaşaya ve çifte standartların yaşanmasına neden olmaktadır. Terörle mücadele, terörizmin arka planını oluşturan unsurlara yönelik, bütün toplumsal kurumlarla beraber yürütülmesi gereken bir mücadeledir. Bu toplumsal kurumların başında aile, hukuk, eğitim, din, sağlık, ekonomi, medya ve diplomasi gelmektedir."

SUÇLA MÜCADELEDE BAŞARILIYIZ

Türkiye olarak 75 ülke ile suçla mücadeleye ilişkin güvenlik ve işbirliği metinleri imzaladıklarını anlatan İlhan, şunları söyledi: "Türk polis teşkilatı ulusal bir kolluk gücü olarak, 220 bin personeliyle ülkemizin 81 ilinde, yurt dışındaki diplomatik temsilciliklerimizde, Birleşmiş Milletler, AGİT ve Avrupa Birliği polis misyonlarında çok başarılı görevler ifa etmektedir."

GÜVEN EKSİKLİĞİ GİDERİLMELİ

Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve İstihbarat Genel Müdürü Büyükelçi Aydın Sezgin ise yeni riskler ve tehditlerin CICA'nın önemini artırdığını söyledi. CICA ülkeleri arasında farklı güvenlik anlayışı ve coğrafi farklılıkların kapsamlı bir güvenlik oluşturulması için engel çıkardığını ifade eden Sezgin, sözlerine şöyle devam etti: "CICA coğrafyasında yaşayan ülkeler arasında güven eksikliği var. Bu uzun ve ağrılı bir süreç. Bu süreç vizyon ve politik irade gerektiriyor. Türkiye CICA'nın dönem başkanlığını, İstanbul'da 8 Haziran'daki zirve toplantısında Kazakistan'dan devralacak."