BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

PKK nasıl silah bırakacak?

PKK nasıl ve ne şekilde silah bırakacak? Ezgi Başaran Kongra-GEL Başkanı Remzi Kartal 'a sordu.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Çözüm sürecine ilişkin son günlerde en öne çıkan süreç maddelerinden biri olan 'PKK'nın silah bırakması' konusunda çeşitli 'senaryolar' ve 'olası silah bırakma' kulisleri ön plana çıkıyor. Peki PKK nasıl silah bırakacak, bu silah bırakmanın sonrasında çözüm süreci nasıl şekillenecek?

HDP heyeti geçtiğimiz haftasonundan itibaren İmralı-Kandil arasında gidip geldi. Onlar da müzakerelerin başlayacağına dair sinyaller verdi. 

"TÜRKİYE İÇİNDE SİLAHLARA VEDA"

Radikal yazarı Ezgi Başaran PKK'nın nasıl silah bırakacağını Kongra-GEL Başkanı Remzi Kartal'a sordu. Başaran aldığı yanıtlardan şu sonucu çıkardı: "Basit bir acil servis reçetesi hazırlamak gerekirse, şuna benzer: Kürt hareketi Öcalan’ın ‘Türkiye içinde silahlara veda’ kavramını masada tartıştığını biliyor ve kabul ediyor. Fakat karşılığında küçük-büyük bir adım bekliyor. Ne olacağı da belli… Hasta tutukluların durumlarına göre serbest bırakılması ya da tedavi ve bakım süreçlerinin iyileştirilmesi. İkincisi ve daha önemlisi güvenlik paketinin çekilmesi ya da makul bir biçimde değiştirilmesi.

"TOP YUVARLAKTIR"

Sözkonusu paketin Meclis'te görüşülmesinin ertelenmesinin ardında biraz da bu yatıyor. Hükümet, pakette hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kızdırmayacak, hem muhalefette zafer hissi yaratmayacak hem de Kürt hareketini tatmin edecek değişiklikler yapılabilir mi, düşünüp taşınıyor. Önümüzdeki günlerde sonucu göreceğiz. Top yuvarlaktır."

İşte Kartal'ın gözünden "örgütün silah bırakma meselesine nasıl gidebileceği" sorusunun cevabı ve çözüm sürecinde 'acil servis reçetesi' :

"ŞİMDİ TOP PKK'NİN SAHASINDA"

‘Siz Kürt hareketini çok uzun zamandır takip eden ve iyi tanıyan bir gazeteci olarak çok iyi bilirsiniz ki PKK’nin belirli bir duruşu vardır. O duruş da Türkiye Cumhuriyeti’ni küçük küçük de olsa Kürt sorununun çözümü için zorlamaktır. Biz ne olursa olsun demokratik adım atılması için zorlamaya devam edeceğiz. Şimdi top PKK’nin sahasında deniyor. Devlet ve onun hükümeti kendi sahasındaki topları ne yapmış da o top PKK’nin sahasına gelmiş? Süreç içinde verilen sözler tutulmuş mu ki de gelmiş. Biz her zaman adım atmaya hazırız, ki bunu da çekilme sürecinde gösterdik. Belli ki İmralı’da Başkan Öcalan nezdinde konuşulan bir çok konu var. Bunları netliğe kavuşması için bekliyoruz. Adım bekleyen taraf biziz.’

"HASTA TUTSAKLAR"

‘Anayasayı değiştirmek şu an için mümkün değilse de çeşitli kanunlarda değişiklik yapmak mümkün. Hasta tutsakların durumun iyileştirmek mümkün. Ayrıca Meclis'te komisyonlar da kurulabilir. Daha da önemlisi tüm Türkiye’yi bir olağanüstü hal sistemine sokacak güvenlik paketinin bu şekilde geçmemesi gerekir.’