BIST 10.177
DOLAR 32,37
EURO 34,71
ALTIN 2.400,83
HABER /  EKONOMİ

Piyasaların 2008 falı

Küresel finans krizi ve siyasi belirsizlik piyasaları ne yönde etkiler? Yabancı yatırımcı gözüyle ekonomiye bir bakış.

Abone ol Merrill Lynch Türkiye Genel Müdürü Kubilay Cinemre, Türkiye'de şu anda ''sistemik risk'' diye bir şeyin söz konusu olmadığını bildirdi.

Cinemre, ''12. Yıllık Dünya Varlık Raporu''na ilişkin düzenlenen toplantıda, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türkiye'nin önünde politik ve dünyadaki ekonomik durum olmak üzere iki belirsizlik bulunduğunu söyledi.

Dünyanın her yerinde enflasyonun artış trendinde olduğunu, ABD başta olmak üzere resesyon tehlikesi bulunduğunu belirten Cinemre, ''Türkiye bu büyük resmin bir parçası olduğuna göre, Türkiye'deki piyasaların performansı dünyadaki para otoritelerinin yılın geri kalan 6 ayında bu işi nasıl çözeceklerine bağlı'' dedi.

Gelişmiş ülke merkez bankalarının hızlanan enflasyona nasıl tepki verecekleri, özellikle kendi parasının değeri ve finansal sistemindeki büyümenin nasıl olacağına dair değişik senaryolar bulunduğuna işaret eden Cinemre, bu sorunun cevabını şu an itibarıyla merkez bankalarının kendilerinin de bildiğini söylemenin mümkün olmadığını aktardı.

Cinemre, en sağlıklı varsayımın önümüzdeki 3 ila 6 ay içinde çok önemli bir değişikliğin yaşanmayacağı yönünde olduğunu, muhtemelen Avrupa Merkez Bankası faiz artışına devam ederken, FED'in de kendi finansal sistemindeki problemlere ve resesyon beklentilerine bağlı olarak bir miktar faiz artışına gidebileceğini anlattı.

''POLİTİK ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK PERFORMANSI ARTIRIR''

Kubilay Cinemre, ''Bizim içeride gördüğümüz resim ne? Merkez Bankası zaten bir faiz artışına girmiş durumda. Bu sene sonuna kadar beklentimiz, Merkez Bankasının 75 baz puan daha faiz artırması'' dedi.

Türkiye'de Borsanın, gelişmekte olan diğer borsalara göre daha ucuz olduğunun söylenebileceğini belirten Cinemre, ''bunun yarın sabah yüzde 50 artış bekleyin'' anlamına gelmeyeceğini, dünyada çok büyük bilinmezlikler olduğunu, FED, Avrupa Merkez Bankası, Çin, emtia fiyatları ve 140 dolara kadar petrol dikkate alındığında, bunların cevabının önemli kısmının sene sonuna kadar alınacağını düşündüklerini söyledi.

Türkiye'deki siyasi belirsizliğe ilişkin bir soru üzerine Cinemre, politik öngörülebilirliğin piyasanın performansını artıracağını, bir şekilde Türkiye'nin bu problemlerini çözüp önünü görmeye başlaması halinde çok daha pozitif ortama gireceğini vurguladı.

''TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ KONUSUNDA KARAMSAR DEĞİLİM''

Cinemre, Türkiye'de sistemik bir risk görüp görmediği sorusunu, ''Türkiye'de bence şu anda sistemik risk diye bir şey söz konusu değil. Türkiye'nin geleceği konusunda o kadar da karamsar değilim'' şeklinde yanıtladı.

Merrill Lynch'in dünyadaki performansına ilişkin bir soru üzerine, 2007'de yönettikleri varlıkta artış olduğunu ve 1,6 trilyon dolara ulaşıldığını kaydeden Cinemre, Türkiye'de de geçtiğimiz 14-15 ay içinde başta Migros ve Eczacıbaşı'nın ilaç kolunun satışı olmak üzere birçok önemli işleme aracılık ettiklerini, şu anda da devam eden en az bunlar kadar önemli işlemlerin söz konusu olduğunu söyledi.

Hisse senedi piyasalarında ise son 5 ay içinde tüm yabancı aracılar içinde en fazla işlem hacmine aracılık eden kuruluş olduklarını belirten Cinemre, toplamda yüzde 3-3,5 arasında, yabancı işlemlerde de yüzde 12-13 civarında bir paya sahip olduklarını bildirdi.

''SADECE GAYRİMENKUL İÇİN İKİNCİ FON DÜŞÜNÜYORUZ''

Türkiye'de Şubat-Mart 2007'de sadece gayrimenkul yatırımları için bir fon kurduklarını hatırlatan Cinemre, bir milyar dolarlık kapasitesi olan fonda şu anda kapasiteye yaklaşmış olduklarını ve 4 tane alışveriş merkezi projesi yaptıklarını anlattı.

Yine sadece Türkiye'de gayrimenkule yatırım yapmak üzere ikinci bir fon daha kurmayı düşündüklerini bildiren Cinemre, bunun büyüklüğünün henüz belli olmadığını kaydetti. Cinemre, ''12-14 ay içinde böyle büyük bir fonu faaliyete geçirdik, yatırımları yaptık. Neredeyse onu bitirmek üzereyiz. Onun için ikinci fonun çalışmalarına başladık'' dedi.

Kubilay Cinemre, Türkiye'ye bu yıl ne kadar para gireceği sorusu üzerine de, özelleştirmeler ve şu anda devam eden özel işlemlerin olduğunu ifade ederek, ''Bu yıl da tabi para girecek. Ancak geçmiş senelere göre bu rakam daha düşük olacaktır. Bu, zaten dünyada olan bir şey... Bu sene gelmesi gereken para, ilk 6 aydaki trendine göre devam ederse 40 milyar dolar civarında'' diye konuştu.