BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.402,74
HABER /  DÜNYA

Rusya savaşa hazırlanıyor

Kuzey kutbundaki el değmemiş maden yatakları iştah kabartıyor. Rusya çıkarını korumak için her yola hazır.

Abone ol

Rusya Savunma Bakanlığı yetkililerinden General Vladimir Şamanov, el değmemiş maden kaynaklarının bulunduğu Kuzey Kutbundaki çıkarlarını korumak için gelecekteki olası savaşlara karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.

Savunma Bakanlığı Savaş Eğitimi Bölümü Başkanı Şamanov, Rus Krasnaya Zvezda (Kız Yıldız) dergisine yaptığı açıklamada, "Birkaç ülkenin Rusya'nın Kuzey Kutbundaki yer altı zenginliklerine göz koyması üzerine, biz de anında Kuzey Kutbuna gönderilebilecek güçlerimize savaş eğitimi vermeye başladık" diye konuştu.

Amerikalıların Alaska'da 12 günlük geniş çaplı bir tatbikat düzenlediğini belirten Şamanov, "Bu geniş çaplı tatbikata 120 uçak ve birkaç savaş gemisi de katılmıştı. Rusya Kuzey Kutbu yakınlarında böylesi bir askeri güç şovunu görmemezlikten gelemez" dedi.

Şamanov, Savunma Bakanlığının Leningrad, Sibirya ve Uzak Doğu bölgesindeki olası profesyonel çatışmaya katılacak askeri birliklerin savaş eğitimine yönelik yaklaşımını radikal şekilde değiştireceğini belirterek, "Yabancı ordular tarafından uygulanan yöntemin aynısı olan bilgisayar simülasyonlu yeni savaş modelleri üzerinde, bakanlığımız bünyesinde oluşturulan iki uzman grup çalışıyor. Savunma Bakanlığından, eski tatbikat alanlarındaki bir bölgede tamamen bilgisayarlarla donatılmış üst düzeyde bir eğitim merkezi oluşturmasını isteyebiliriz" ifadesini kullandı.

Rusya'ya ait 2 mini denizaltı, geçen yıl ağustos ayında 8 saatlik bir dalış sonunda Rusya'nın bölgesi olduğunu belirtmek amacıyla Kuzey Kutbunda denizin altına sembolik olarak Rus bayrağı dikmişti.

Rusya bölgenin kendisine ait olduğunu ilk olarak 2001 yılında iddia etmiş, ancak BM bu konuda Moskova'dan daha fazla delil sunmasını istemişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus Donanmasının Kuzey Kutbu da dahil olmak üzere okyanuslardaki varlığını genişletme amacında olduğunu açıklamıştı