BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.470,75
HABER /  EKONOMİ

Tekel işçileri kamuda kaldı

Özelleştirmenin simge kuruluşlarından olan Tekel Sigara özel sektöre devredildi. Peki çalışanların tercihi ne oldu?

Abone ol 1.7 milyar doları peşin ödeyen BAT, Tekel’in markalarını koruyarak, büyümeyi hedefliyor. Çalışanlardan sadece 350’si BAT’ye geçerken, 2 bin çalışan kamuda kaldı.

İlk iki ihalesi iptal edilen Tekel Sigara’nın üçüncü ihalesinde İngiliz British American Tobacco değer tespit rakamının üzerine çıkarak ihaleyi kazandı. 1 milyar 720 milyon doları peşin ödeyen şirket Tekel Sigara’yı devraldı. Bu bedel Türk Telekom’dan sonra Türkiye’ye en büyük yabancı sermaye girişi oldu.

Tekel özelleştirmesinin en hassas konusu olan çalışanların durumu da netleştirildi. Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, Tekel’in özelleştirilmesi öncesinde, çalışanların mağdur edilmeyeceği sözünü verdiklerini hatırlatarak, bu çerçevede 4-5 haftadır BAT ve sendika temsilcileriyle görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Kendilerinin çalışanlara özelleştirmeden dolayı kimsenin iş akdinin feshedilmeyeceğini anlattıklarını, BAT’nin da maaş artışı ve ikramiye önerileriyle teklif götürdüğünü belirten Kilci, 350 kişinin teklifleri kabul ederek BAT’ye geçtiğini kaydetti.

‘ÖNEMLİ YATIRIM YAPACAĞIZ, MARKALAR YAŞAYACAK’
BAT Kurumsal İlişkiler Direktörü Tuna Turagay da, Samsun, Tokat ve İstanbul fabrikalarındaki çalışanlara paketlerini anlattıklarını ve cazip tekliflerle gittiklerini kaydetti. Turagay, BAT’ye geçen 350 çalışana, sendikal haklar dahil tüm hakları verdiklerini ifade etti.

Önümüzdeki dönemde markalara önemli miktarda yatırım yapacaklarını ancak tutarın belli olmadığını kaydeden Turagay, Tekel 2000, Tekel 2001, Samsun 216 gibi markaları yaşatacaklarını söyledi.

350 Tekel çalışanı 15 milyon YTL kıdem ve ihbar tazminatı ödendikten sonra BAT’ye geçti. Kalan 2 bin işçi ise kamuda çalışmayı tercih etti.

BAT Türkiye Genel Müdürü Johan Vandermuelen, küresel krizin yaşandığı bir dönemde böylesi bir yatırımın Türkiye’nin geleceğine duydukları güveni gösterdiğini söyledi.

2002’DEN BERİ TÜRKİYE PAZARINDA
Türkiye pazarına Ekim 2002’de giren İngiliz BAT, hisse senetleri borsada işlem gören tütün şirketleri arasında dünyanın ikinci büyüğü. Şirketin bünyesindeki yaklaşık 300 markanın global pazar payı altıda bire denk geliyor. Şirketin toplam 44 ülkede 52 sigara fabrikası bulunuyor. BAT’nin Türkiye’deki markaları arasında Viceroy, Pall Mall, Kent ve Vogue var.

BAT devirle birlikte sigara sektöründe yüzde 36 pazar payıyla Philip Morris’ten sonra ikinci büyük şirket konumuna geldi.