BIST 10.654
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.428,06
HABER /  EKONOMİ

1 milyar 720 milyon nakit

Tekel'in altı sigara fabrikasını alan BAT, borcunun tamamını peşin ödedi.

Abone ol Tekel'e bağlı altı sigara fabrikası British American Tobacco'ya (BAT) devredildi. Şubat ayında yapılan özelleştirme ihalesini kazanan şirket, 1 milyar 720 milyon doları peşin ödedi.

Ankara Swiss Otel'de düzenlenen imza töreninde konuşan Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, özelleştirmeyle birlikte, Telekom'dan sonra tek seferde en büyük yabancı sermayenin Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Tekel özelleştirmesinin sıradan bir satış işlemi olmadığını söyleyen Kilci, Tüpraş ve Petkim'den sonra Tekel'in de özelleştirilmesinin, 2003 yılında açıklanan programın kararlı bir şekilde uygulandığını gösterdiğini kaydetti.

Kilci, "Başından beri Tekel özelleştirmesinde, Türk tütün ekicisini korumak istediğimizi belirttik ve Tekel çalışanlarının mağdur edilmemesi için önemli adımlar attık. Tekel markalarının yaşatılması da önceliklerimizden biri olmuştu. Önümüzdeki süreçte Tekel markaları ve Türk tütününden yapılan sigaraların BAT bünyesinde daha rekabet eder hale gelerek yaşayacağına inanıyorum. Telekom'dan sonra tek seferde en yüksek yabancı sermaye ülkemize geliyor" dedi.

British American Tobacco Türkiye Genel Müdürü Johan Vandermuelen de, Tekel'in sigara bölümüne 1 milyar 720 milyon dolar ile en yüksek teklifi verdikleri 22 Şubat'ın BAT için dönüm noktası olduğunu belirtti.

Özelleştirmenin tamamlanmasından mutluluk duyduklarını ifade eden Vandermuelen, "Bu, BAT'ın Türkiye'deki büyüme fırsatları açısından önemli bir temel oluşturmaktadır. Küresel piyasalarda likidite krizinin yaşandığı bir dönemde böylesi bir yatırım yapmamız, Türkiye'nin geleceğine duyduğumuz güvenin ve uzun vadeli bir yatırımcı olma konusundaki kararlılığımızın önemli bir göstergesidir. Bu birleşme ile BAT'ın Türkiye'nin en büyük doğrudan yabancı yatırımcıları arasına girmesi bizleri gururlandırıyor" dedi.

Tekel'in BAT için taşıdığı öneme de işaret eden Vandermuelen, BAT'ın 100 yılı aşan uluslararası deneyimi ile Tekel'in 140 yıllık yerel mirasını harmanlayarak, Tekel markalarını daha rekabet eder hale getireceklerini ve güçlendireceklerini söyledi.

BAT Türkiye Genel Müdürü, Tekel 2000, Tekel 2001 ve Samsun 216 gibi güçlü yerel markaları, uluslararası markalar olan Kent ve Pall Mall gibi BAT ürünleriyle bütünleştireceklerini de vurguladı.

Konuşmaların ardından, Tekel'in sigara bölümünün BAT'a devrine ilişkin sözleşme imzalandı.

"Hiç kimsenin iş akdi feshedilmedi"

Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, Tekel'in özelleştirilmesi öncesinde, çalışanların mağdur edilmeyeceği sözünü verdiklerini hatırlatarak, bu çerçevede 4-5 haftadır BAT ve sendika temsilcileriyle görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Kendilerinin çalışanlara özelleştirmeden dolayı kimsenin iş akdinin feshedilmeyeceğini anlattıklarını, BAT'ın da maaş artışı ve ikramiye önerileriyle teklif götürdüğünü belirten Kilci, 350 kişinin teklifleri kabul ederek BAT'a geçtiğini kaydetti.

Bunların 15 milyon YTL tutarındaki ihbar ve kıdem tazminatlarının Tekel tarafından ödendiğini vurgulayan Kilci, diğer işçilerin ise Tekel'in Yaprak Tütün Müesseseleri'ne geçtiğini belirtti. Kilci, Tekel'de toplam 2 bin kişinin çalıştığını da sözlerine ekledi.

BAT Türkiye Kurumsal Direktörü Tuna Turagay da, BAT bünyesinde çalışmayı kabul eden işçilerin sendika ve toplu sözleşme haklarının devam ettiğini söyledi.

1.7 milyar dolar, hazinenin kasasına girdi

Turagay, bir başka soru üzerine, Tekel'in sigara bölümü için teklif ettikleri 1 milyar 720 milyon doların bugün Ziraat Bankası kanalıyla devlete ödendiğini bildirdi.

Turagay, kapalı alanlarda sigara içme yasağına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, 19 Mayıs'ta uygulamaya giren yasağın Türkiye pazarını yüzde 4-5 civarında azaltacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Turagay, önümüzdeki dönemde Tekel markalarını, önemli miktarlarda yatırım yaparak yaşatmaya devam edeceklerini de vurguladı.

İmza töreninde, Tekel Genel Müdürü Fahri Arıkan, Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu ile BAT Global Yatırımlar Direktörü Sunil Panray da hazır bulundu.

Bu arada, daha önce törene katılacağı belirtilen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, sözleşme imza töreninde bulunamadı.