BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,75
ALTIN 2.489,62
HABER /  EKONOMİ

Piyasalar Fed'in faiz kararına odaklandı 25 baz puanlık indirim olabilir

Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını bugün açıklanacak. Küresel piyasalar faiz kararı ve yoğun veri takvimine odaklandı. Fed, bu haftaki toplantısında politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde yüzde 1,50 - 1,75 aralığına çekebilir. Peki uzmanlar ne diyor?

Abone ol

Küresel piyasalar, ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri ve siyasi belirsizliklerle negatif seyrederken, bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararı yatırımcıların odağında yer alıyor. ABD ile Çinli yetkililer arasında devam eden ticaret müzakerelerine ilişkin belirsizlikler devam ederken, İngiltere'nin Brexit kördüğümünün çözülememesi nedeniyle erken seçime gidecek olması pay piyasalarını negatif etkiledi.

Faiz indirimine devam etmesine kesin gözüyle bakılıyor

ABD'de, son dönemde açıklanan makroekonomik verilerin ekonomideki yavaşlamaya işaret etmesi ile Fed'in bugün faiz indirimine devam etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Fed'in yüzde 1,75-2,00 aralığında olan politika faizini 25 baz puan daha indirerek yüzde 1,50-1,75 bandına çekeceğini tahmin eden ekonomistler, karar metni ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın basın toplantısının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade etti.

Avrupa tarafında Brexit belirsizliği

Dün sınırlı da olsa satıcılı bir seyir izleyen New York borsasında, Dow Jones endeksi yüzde 0,07, S&P 500 endeksi yüzde 0,08 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,59 değer kaybetti. Avrupa tarafında, Brexit belirsizliği ve ekonomik verilerdeki zayıflığa karşın pay piyasaları genel olarak yükseliş eğilimini korurken, dün Fransa hariç negatif bir seyir izlendi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,02, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,34 değer kaybederken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,17 yükseldi.

ABD ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler gündemin odağında

Analistler, ABD ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tekrar gündemin odağına yerleştiğini belirterek, ABD Başkanı Donald Trump'tan gelecek açıklamaların takip edileceğini söyledi.

ABD'de büyüme verisi öne çıkıyor

Bugün Fed'in faiz kararının yanı sıra veri takviminin de yoğun olduğuna dikkati çeken analistler, bugünün takviminde yurt içinde ekonomik güven endeksi, yurt dışında ise ABD'de büyüme verisinin öne çıktığını dile getirdi.

Dolar ne tepki verecek?

Analistler, teknik açıdan tatil öncesi 99.838 puandan kapanan BIST 100 endeksi için 98.500 ve 97.200 seviyelerinin destek, 102.500'ün direnç konumunda olduğunu, dolar/TL'de ise 5,70-5,80 bandının izleneceğini söyledi.

Uzmanlar ne diyor?

Commerzbank ABD ve Fed Ekonomisti Cristoph Balz, ABD'de enflasyonun çok zayıf gelmesi durumunda ABD Merkez Bankası'nın (Fed), politika faizini sıfır seviyelerine doğru çekebileceğini belirterek, "Bu durumda da Fed asla tedbirli bir seviyede hareket etmez. Bir ekonomik krizle mücadele edebilir. Yani politika daha farklı bir mecrada işler" ifadelerini kullandı. 

Piyasalar 25 baz puanlık indirim bekliyor

Piyasalarda Fed'in üçüncü faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Piyasa genelinde bu indirimin 25 baz puan olması öngörülüyor.Özellikle makro ekonomik verilerin kötü gelmesi, ABD ve Çin arasındaki görüşmelerin henüz bir sonuca bağlanamaması ve küresel ekonomik aktiviteye yönelik endişeler Fed'i faiz indirimine zorluyor.

Finansal piyasalar Fed'in faiz indireceği ihtimalini olumlu karşılıyor

Finansal piyasalar Fed'in faiz indireceği ihtimalini olumlu karşılıyor ancak bu indirimlerin reel ekonomiye ne kadar olumlu yansıyacağı şüpheyle bakılan konular arasında yer alıyor. Fed temmuz ayında politika faiz oranını 25 baz puan indirerek yüzde 2,00 – 2,25 aralığına, eylül ayında da 25 baz puan indirerek yüzde 1,75 – 2,00 aralığına çekmişti. Fed ayrıca bankacılık sistemi rezervlerinin yeterli miktarda kalmasını sağlamak için 15 Ekim'den itibaren aylık yaklaşık 60 milyar dolarlık hazine tahvil alımı yapacağını duyurmuştu. Tahvil alımları en erken gelecek yılın ikinci çeyreğinde biteceği açıklanmıştı.

Faiz indirimine gidilebilir

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan  Commerzbank ABD ve Fed Ekonomisti Cristoph Balz, Fed'in bu haftaki toplantısında muhtemelen faiz indirimine gidebileceğini ifade etti. Fed'in artan küresel risklere tepki verdiğini aktaran Balz, bankanın ABD'nin iç ekonomisini de küresel yavaşlamadan korumaya çalıştığını dile getirdi.

Ekonomik riskler hiçbir şekilde azalmadı

Balz küresel yavaşlamanın zaten  ABD'nin imalat sektörünü etkilediğini anlattı. Fed'in bu haftaki toplantısında politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde yüzde 1,50 - 1,75 aralığına çekebileceğini söyleyen Balz, ekonomik risklerin hiçbir şekilde azalmadığına dikkati çekti.

Aralık ayında da bir indirim daha bekliyoruz

Görünümün belirsiz olduğunu, aralık ayında yapılabilecek bir indirimin daha haklı görülebileceğini ifade eden Balz, aralık ayında da bir faiz indirimi daha beklediğini aktarırken "Fed para politikasında yaptığı düzeltmenin bir sigorta olarak anlaşılmasının devam etmesini istiyor." yorumunu yaptı.

Fed asla tedbirli bir seviyede hareket etmez

Balz, ABD'de enflasyonun çok zayıf gelmesi durumunda ABD Merkez Bankası'nın (Fed), politika faizini sıfır seviyelerine doğru çekebileceğini belirterek, "Bu durumda da Fed asla tedbirli bir seviyede hareket etmez. Bir ekonomik krizle mücadele edebilir. Yani politika daha farklı bir mecrada işler" ifadelerini kullandı.

25 baz puan indirime gideceği öngörüsü

Berenberg ABD, Amerika, Asya Başekonomisti Mickey Levy ise Fed'in faizlerde 25 baz puan indirime gideceği öngörüsünde bulundu. Ticaret politikasına ve diğer küresel faktörlere dayalı olarak devam eden belirsizliklerin ekonomiyi aşağı yönlü olarak etkilediğini dile getiren Levy, Fed Başkanı Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantıda faiz indiriminde ara verileceği ve aralık ayında indirime gidilmeyeceği mesajları verebileceğini kaydetti. 

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın '29 Ekim Cumhuriyet Bayramı' davetine kimler katıldı
Foto Galeri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın '29 Ekim Cumhuriyet Bayramı' davetine kimler katıldı Galeriye Gözat