BIST 9.566
DOLAR 32,49
EURO 34,59
ALTIN 2.479,24
HABER /  EKONOMİ

Piyasada dolaşan söylenti doğru mu dolar neden yükseldi

Dolar kuru Merkez Bankası'nın hamleleri sonrası özellikle de Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in İngiltere'de yatırımcılarla görüşmesi sonrası 4,44 seviyesine kadar gerilemişti. Ancak dolar iki gündür yeniden yükselişe geçti. Doların yükselmesinin nedeni piyasalardaki söylenti.

Abone ol

Merkez Bankası’nın (TCMB) adımları ve Londra görüşmeleri sonrası TL’nin gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışması dün sona ererken, Fitch’in not indirimi yapabileceğine dair söylentiyle TL’nin dolar karşısındaki günlük değer kaybı yüzde 2’yi aştı.

Bankacılar Türkiye’nin kısa vadede yeni bir not indirimiyle karşı karşıya kalabileceği endişesinin dünkü satış baskısında etkili olduğunu belirtirken, piyasada Fitch’in bir not indirimi yapabileceğine dair söylentilerin dolaştığı belirtiliyor.

ERTEM, DOĞRULADI 'ETKİSİ OLMAZ' DEDİ
Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem de, bugün TRT Haber televizyonunun canlı yayınında, “Dün not indirimi konusunda spekülasyon oldu… Olsa da yatırım yapılabilir notun daha da altına inmenin (piyasalara) bir etkisi olacağını düşünmüyorum” dedi.

Dolar/TL, TCMB’nin son dönemde attığı adımlar ve Londra’da yabancı yatırımcılar ile gerçekleştirilen toplantıların TCMB’ye olan güveni tazelemesiyle 4.9290 seviyesindeki tarihi zirvesinden yönünü aşağı çevirmiş, 4.44 seviyesinin altına kadar gerilemişti.

Dolar yeniden yükseliyor! Bugün dolar ne kadar (01.06.2018)

Peki uzmanlar dolar için ne diyor? İşte para uzmanlarının dolar yorumları:

Serkan Uludağ, Analist – DolarTL Paritesi USDTRY Yorumu
USDTRY 4,53 ana direnç seviyemizin üzerine çıktı. Gün içinde yukarı hareketin devamı 4,53/4,50 aralığının üzerinde kalması gerekiyor. Bu seviyenin üzerinde yukarı hareketin önü açılabilir. Eğer yukarı hareket konusunda ısrarcı davranırsa, 4,5636 ve 4,5884 ilk kısa vadeli dirençler. Sonrasında 4,6340 bize göz kırpabilir. Ancak kırılma aralığımız geçilirse, yeniden 4,4720 ve 4,4505 e doğru geri çekilme hareketlerinin önü açılabilir. (Meksa Yatırım)

Deniz Yatırım – DolarTL Paritesi USDTRY Yorumu
Merkez Bankası aksiyonları ve yetkililerden gelen açıklamalar sonrasında pozitif ayrışan TRY için toparlanma eğilimi dikkat çekerken USDTRY tarafındaki geri çekilme ile teknik göstergeler aşırı satım bölgesine gelmiş durumda. Satış baskısının devamı adına Nisan / Mayıs yükseliş trendinin geçtiği 4.4766 seviyesi en yakın destek noktası olarak karşımıza çıkıyor. Dün itibariyle görülen yukarı yönlü hareketlerin devamı durumunda ise 21 Mayıs zirvesi olan 4.5985 seviyesi Salı günü görülen en yüksek seviye olan 4.6346 öncesindeki direnç noktası olarak karşımıza çıkıyor.

Eda Karadağ, Araştırma Uzmanı – Dolar Kuru USDTRY Paritesi Yorumu

Dolar endeksinin yeniden 94 puanın üzerine doğru sıçraması, gelişmekte olan ülke piyasalarını rahatsız ediyor ve bu durum TL üzerinde de baskı kuruyor. Dün, iç piyasadaki iyimser havanın yavaş yavaş bozulmaya başlaması da kurların yukarı yönde tepki vermesini tetikledi. Borsadaki sert satışlar hem algıları bozarken hem de yabancı çıkışı sorusunu akıllara getirdi. Ancak, tam olarak bu havanın net bir şekilde bozulduğunu söylemek için erken olduğunu düşünüyoruz. Eğer, bugünde TL’deki negatif ayrışma sürerse o zaman kurlarda geri çekilmelerin sınırlı kalmasını ve yukarı yönde tepkilerin sürmesini bekleyebiliriz. Bugün içinde olası haber akışlarına karşı dikkatli olmakta fayda var. ABD tarafında ise bugün açıklanacak istihdam verisi ve saatlik kazançların, fiyatlamalar üzerinde etkili olması beklenebilir. Doları besleyecek verilerin açıklanması durumunda kurlarda yukarı yönde tepkileri tetikleyebilir.

Fitch resmen Türkiye'yi tehdit etti! Faiz artırmazsanız...