BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Peugeot krizi Fransızları şoke etti!

PSA Peugeot Citroen'in, 8 bin işçiyi çıkacağını açıklaması, ülkeyi resmen şoke etti.

Abone ol
Fransız otomobil üreticisi PSA Peugeot Citroen'in, mali kriz yüzünden 8 bin çalışanını işten çıkartacağını açıklaması işçiler ile hükümetin sert tepkisine yol açtı.

2014 yılında üretimin tamamen duracağı açıklanan Paris yakınlarındaki Aulnay fabrikasındaki işçiler tepkilerini dile getirmek için ''şalterleri indirdi'' ve greve gitti.
 
Otomobil grubunun Rennes kentinde bulunan diğer önemli fabrikasında çalıyan işçiler, kent merkezinde toplu protesto eylemi düzenledi.
 
Fransız televizyon kanalında konuşan Sanayi Bakanı Arnaud Montebourg, şirketin toplu işten çıkartma kararının ''kabul edilemez olduğunu'' söyledi.
 
''Peugeot, geçen yıl hissedarlara neden 250 milyon dağıttı? Peugeot geçen yıl neden kendi hisselerini 199 milyona satın aldı'' sorularını yönelten Bakan Montebourg, ''Bu yatırım ya da rekabeti artırmak için yapılmadı. Şimdi bütün bu soruları aydınlatmamız gerekiyor'' ifadelerini kullandı.
 
Geçen yıl net karı yarı yarıya düşen ve bu yılın ilk çeyreğinde 700 milyon avro kayıpla Avrupa pazarında yüzde 8 küçülen şirket, dün yaptığı açıklamada, 8 bin çalışanını işten çıkartacağını açıklamıştı.
 
Başbakan Jean-Marc Ayrault, dün yaptığı açıklamada, şirketin bu kararının kendisi için ''gerçek bir şok olduğu'' değerlendirmesinde bulunmuştu.
 
Şirket yöneticilerine, sendika çalışanlarıyla vakit geçirmeden görüşerek yeni çözüm arayışı içine girmeleri çağrısı yapan Ayrault, hükümetin, 25 Temmuz'da otomobil şirketlerine yardım amacıyla yeni bir destek palanını kamuoyuna açıklayacağını duyurmuştu.