BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,67
ALTIN 2.395,13
HABER /  GÜNCEL

Etiyopya: Blogcu Eskinder Nega 18 yıl hapse mahkum edildi

Etiyopya'nın önde gelen blogcularından Eskinder Nega terörle mücadele yasasını çiğnediği gerekçesiyle 18 yıl hapse mahkum edildi.

Abone ol

Etiyopya'nın önde gelen blogcularından Eskinder Nega, terörle mücadele yasasını çiğnediği gerekçesiyle 18 yıl hapse mahkum edildi.

Nega ve diğer 23 kişi, Etiyopya'nın terör örgütü olarak kabul ettiği ve merkezi ABD'de olan "Ginbot 7" grubuyla ilişkileri dolayısıyla, geçen ay suçlu bulunmuştu.

Başkent Addis Ababa'da yapılan duruşmada muhalif eylemci Andualem Arage ömür boyu hapse mahkum edildi.

Eskinder Nega, yazılarından dolayı, Mayıs ayında Amerikan PEN Kulübü'nce "Yazma Özgürlüğü" ödülüne layık görülmüştü.

İnsan hakları grupları Etiyopya'nın terörle mücadele yasalarının fazla ileri gittiğini belirtiyorlar.

Bugün haklarındaki mahkumiyet kararları açıklanan Muhalefetteki Demokrasi ve Adalet İçin Birlik Partisi üyesi Andualem Arage ve blogcu Eskinder Nega, duruşmaya katıldı; Haziran ayında suçlu bulunan diğer 16 üye ise, sürgünde bulunuyor.

Eskinder Nega ve Andualem Arage, mahkeme salonuna girerken çok sayıdaki aile üyeleri ve arkadaşlarıyla, diplomat ve gazetecileri selamladılar.

Eskinder Nega, terörle mücadele yasası kapsamında yapılan tutuklamaları sorguladığı bir yazıdan dolayı, geçen Eylül ayında gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan kişiler arasında Etiyopyalı ünlü oyun yazarı ve hükümet karşıtı Debebe Eshetu da vardı.

Eskinder Nega, 1993 yılında ilk gazetesini başlatmış ve Başbakan Meles Zenawi yönetimi altında, en az 7 kez tutuklanmıştı.

Uluslararası Af Örgütü, Eskinder Nega'nın duruşmasının uluslararası standartlara uygun olmadığını bildirmiş; Etiyopya hükümetinin, ülkedeki her muhalif sesi susturmaya çalıştığını belirtmişti.