BIST 10.331
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.407,33
HABER /  GÜNCEL

İstanbul KCK davasında 16 tahliye

'İstanbul KCK davasının' bugün yapılan 8. duruşmasında Profesör Büşra Ersanlı da dahil olmak üzere 16 kişi tahliye edildi.

Abone ol

İstanbul'da 220 kişinin tutuklu yargılandığı 'KCK davasının' bugün yapılan 8. duruşmasında 16 kişi tahliye edildi.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tahliye edilenler arasında Marmara Üniversitesi'nden akademisyen Profesör Dr. Büşra Ersanlı da bulunuyor.

Tahliye kararı, 16 sanığın tutuklu kaldıkları süre, mevcut delil durumu ve yürürlüğe giren ''3. Yargı Paketi'' olarak bilinen 6352 sayılı yasa hükümleri uyarınca sanıklar lehine suç vasfının değişmesi ihtimali göz önüne alınarak verildi.

Tahliye edilen diğer sanıklar: Kemal Karagöz, Kazım Şeker, Büşra Beste Önder, Canşah Çelik, Erdoğan Baysan, Medeni Demirkapu, Zekiye Ayık, Cüneyt Özil, Birgül Arvas, Suna Varsak, İbrahim Ethem Yıldız, Mehmet Sıddık Kumek, Uğur Taşdemir, Nizamettin Özmen ve Mustafa İpek.

İstanbul KCK (Kürdistan Topluluklar Birliği) davasında, yeni eklenen sanıklarla birlikte toplam 220 kişi yargılanıyor.

Mahkeme, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, suçun vasfı, delil durumu ve adli kontrol tedbirlerinin yeterli olmayacağı gerekçeleriyle diğer sanıkların tahliye taleplerini reddetti.

Davanın önceki duruşmalarında avukatlara adliyelerde uygulanmayan yaka kartı alma zorunluluğu getirilmesi, cep telefonlarının tesliminin talep edilmesi gibi nedenlerle tartışma yaşanmıştı.

Bu duruşmada da Kürtçe savunma yapmak isteyen sanıklara izin verilmemesi nedeniyle tartışma yaşandı.

Davanın bir sonraki duruşması 1-9 Ekim 2012 tarihleri arasında yapılacak.

PKK’yı da kapsayan bir çatı örgütü olarak nitelenen KCK'ya yönelik birçok ilde düzenlenen operasyonlar kapsamında yüzlerce kişi tutuklu bulunuyor.

3. Yargı paketi ardından tahliyeler

İstanbul KCK davasında yapılan tahliyeler '3. yargı paketi' kapsamında yapılan yasal değişikliklere dayanıyor.

Bu kapsamda yapılan yasal değişikliğin ardından tahliye edilenler arasında Bahçelievler Katliamı davası hükümlülerinden Bünyamin Adanalı ve Ünal Osmanağaoğlu da var.

Mahkeme iki sanık hakkındaki cezanın infazının durdurulmasına ve sanıkların tahliyesine karar verilmişti.

Adanalı ve Osmanoğlu'nun tahliyeleri, 3. Yargı Paketinin 104. maddesinin geçici 3. maddesinde ''12 Eylül 1980 tarihinden önce işlenmiş olan suçlardan dolayı lehe Kanun, 1/3/1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun cezaların içtimaına ilişkin hükümleri uygulandıktan sonra ortaya çıkan sonuç ceza göz önünde bulundurularak belirlenir" ifadelerine dayanıyor.

Balyoz davasının bugün yapılan duruşmasında tutuklu sanıkların tahliye talepleri 'yasal değişikliğin, tutuklu sanıkların hukuki durumlarında herhangi bir değişiklik meydana getirmediği' gerekçesiyle reddedildi.

Dün yapılan Oda TV davası duruşmasında da tahliye talepleri 'kuvvetli suç şüphesini gösteren olgular bulunduğu' ve 'koruma tedbirlerinin uygulanmasının bu aşamada yeterli olmayacağı' gerekçesiyle reddedilmişti.