BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,74
ALTIN 2.410,46
HABER /  GÜNCEL

Penguin ve Random House anlaştı

Pearson şirketi, sahibi olduğu Penguin yayınlarının, Random House yayınlarıyla birleşmesi konusunda, Alman medya grubu Bertelsmann ile anlaşmaya vardı.

Abone ol

Pearson şirketi, sahibi olduğu Penguin yayınlarının, Random House yayınlarıyla birleşmesi konusunda, Alman medya grubu Bertelsmann ile anlaşmaya vardı.

Birleşme anlaşması çerçevesinde iki yayınevi Penguin Random House adı altında faaliyet gösterecek ve Bertelsmann, ortaklığın yüzde 53'üne, Pearson da yüzde 47'sine sahip olacak.

İki yayınevinin birleşme yolunda girişimlerde bulunduğu geçtiğimiz hafta duyurulmuştu. Hafta sonunda News Corporation şirketinin de Penguin'e teklif götürmeyi planladığı bildirilmişti.

İngiltere'de yayımlanan Sunday Times gazetesi HarperCollins yayınevinin de sahibi olan News Corp'un, Penguin yayınlarına, 1 milyar sterlin olduğu tahmin edilen büyük bir teklif sunmaya hazırlandığını yazmıştı.

"Penguin ve Random House" arasındaki birleşme, dünyanın önde gelen 6 büyük yayıncısı arasında, bu türdeki ilk güç birliğini oluşturuyor. Piyasanın diğer büyük yayıncıları ise, Hachette, HarperCollins, Macmillan ve Simon & Schuster.

Yayıncılık dünyasını izleyen uzmanlar, şirketlerin, değişen koşullar, alışkanlıklar ve talepler karşısında bu tür anlaşmalara gitmesinin kaçınılmaz olacağını kaydediyorlar.

Elektronik kitapların hızla yaygınlaşması, kitap yayıncılarını özellikle Amazon'la müzakere güçlerini pekiştirme yoluna itiyor.

Penguin yayınlarının yönetim kurulu başkanı John Makinson, "Penguin Random House"un yönetiminde başkanlığı üstlenecek. Random House'un yönetim kurulu başkanı Markus Dohle da, genel müdür olacak.

Yayımlanan son rakamlara göre, iki yayınevinin birleşmesiyla ortaya, yılda 2,5 milyar sterlin tutarında gelir elde eden bir şirket çıkacak.

"Penguin Random House", İngiltere ve ABD kitap piyasalarının dörtte birine sahip olacak.