BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,84
ALTIN 2.428,17
HABER /  GÜNCEL

Paha biçilmez miras Türkiye'de

Kanatlı Denizatı Broşu Türkiye'ye getirildi

Abone ol

Uşak Arkeoloji Müzesi’nden sahtesiyle değiştirilerek çalınan ve Almanya’da ortaya çıkan Kanatlı Deniz Atı Broşu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından Türkiye’ye getirildi.

Türk Hava Yolları’na ait bir uçakla saat 22.50’de Berlin’den İstanbul’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kanatlı Deniz Atı Broşu’nu Türkiye’ye getirdiklerini ve bu kültürel mirasın ana vatanının Anadolu olduğunu söyledi. Gazetecilere korumanın elindeki poşeti gösteren bakan Çelik, "Merak ettiğiniz şey burada. Şimdi teslim edeceğim. Arkadaşlar güvenli bir şekilde getirdiler" dedi.

Gazetecilerin "broşu görebilir miyiz" sorusuna bakan Çelik "Gösteremeyiz çünkü mühürlü çanta" diye yanıt verdi.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Çelik, “Çok önemli kültürel bir miras. Bu mirasın ana vatanı Anadolu. Biraz Anadolu’dan uzak kaldı gurbetteydi. Beraberimizde getirdik. Deniz atı broşu memleketine hoş geldi, Anadolu’ya hoş geldi. Birazdan arkadaşlara teslim edeceğiz. Yarın müzede sergilenecek" dedi.

KANATLI DENİZ ATI BROŞU

Karun hazinesinin en önemli parçası olarak kabul edilen ve Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sahtesiyle değiştirilerek çalınan denizatı broşu, som altından yapılmış. Almanya'nın Hagen kentinde bulunmasının ardından Alman makamları tarafından merkez bankası kasalarında saklanan eser 2006 yılından bu yana yurtdışında Interpol aracılığıyla aranıyordu.

Uşak Arkeoloji Müzesi’nden çalınan Kanatlı Denizatı Broşu, Interpol ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçak Eserler Şube Müdürlüğü’nün alan daraltma çalışmaları sonucunda ele geçirildi. Tüm müzayedelerin ve katalogların yoğun bir şekilde taranması sonucu, tarihi eseri satamayan ve ismini açıklamayan bir kişi, avukat aracılığıyla broşu Alman Savcılığı’na teslim etmek zorunda kalmıştı.