BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Özgür Demirtaş'tan dikkat çeken sözler! Mehmet Şimşek döneminde neler olacak?

Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Türkiye'nin ekonomi politikalarına ilişkin "Uzun vadede yapısal reformlar gerekli. Yapısal reform olmadan siz kısa vadede faizi artırsanız da işe yaramaz" ifadelerini kullandı.

Abone ol

Özgür Demirtaş, Youtube kanalından yayımladığı videoda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonominin başına gelmesiyle birlikte yaşanacak olası senaryolar hakkında öngörülerde bulundu. Demirtaş, şöyle konuştu:

"Uzun vadede yapısal reformlar gerekli. Yapısal reform olmadan siz kısa vadede faizi artırsanız da işe yaramaz. Yapısal reformların en başında yargı reformu gelir. Yargıyı bağımsız yapalım. Hukuk ve adalet inanılmaz derece de önemli. Eğitimi dünyanın en ileri düzeydeki kriterlerine uygun yapmalıyız. Eğitim bilimin en son araçlarla neyi bulduysa onu çocuklara anlattığımızdır. Evrensel olmayan milli olamaz. Ancak bu şekilde gelişmiş ülkeler gibi zenginliğe kavuşabiliriz."

Demirtaş, üç seçenek üzerinden ekonomi politikalarını şu ifadelerle değerlendirdi:

"Mehmet Şimşek giderse akıl dışı politikalar uygulanır Allah korusun tabii. Bu da reformunda olmadığını gösterir. Kısa vadede sahte bir mutluluk varmış gibi gözükür ama o mutluluğun sonunda ülke berbat bir yere gelir.

Mehmet Şimşek gelir ve vitrin ekonomisi uygularsa yarım yapısal reformlar olursa o zaman ülke acı çeker ama uzun vadede çok daha acı çeker. Mehmet Şimşek yine yarım gelir, vitrin ekonomisi uygular ama hiç yapısal reform yapmazsa o zaman ülke daha acılı olur ama ondan sonra berbat bir yere gider.

Mehmet Şimşek tam gelir ancak yarım reformlar yaparsa kısa vadede o bize acı verecek ama dayanmak zorundayız. Uzun vadede de ortalama bir ülke oluruz. Amma velakin Mehmet Şimşek, kısa vadede tam ortadoks politikaları uygular bir de yapısal reformları tam yaparsa kısa vadede çok acı çekeriz ama uzun vadede mutlu, güçlü, inanılmaz bir ülke oluruz”

‘Mehmet Şimşek’e 3 grup yardımcı olabilir’

Geçtiğimiz günlerde attığı ve çokça tepki gören tweetine ilişkin de açıklamalar yapan Demirtaş, tweetinin yanlış anlaşıldığını ve Şimşek’e yardımcı olabilecek 3 grup olduğunu açıkladı.

Demirtaş tepki gören tweetinde “Mehmet Şimşek'e hepimiz yardım etmeliyiz. Ucundan tutmalıyız. Siyaseti bırakıp problemi çözmeye odaklanmalıyız. Bu memleket hepimizin. Durum vahim” ifadelerine yer vermişti.

Tweetine gelen ‘Fakir fukara vatandaş, orta direk insan nasıl yardım etsin?’ tepkilerini haklı bulan Demirtaş, paylaşımında bunu kastetmediğini, Mehmet Şimşek’e 3 grubun yardımcı olabiliceğini söyledi.

Demirtaş konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

Mehmet Şimşek’e 3 grup yardımcı olabilir. Akademisyenler, işi bilenler, teoriyi-pratiği bilenler aklıyla yardımcı olabilir. Zenginler vergilerle yardımcı olabilir. Siyasetçiler de lüks tüketimi keserek yardımcı olabilir.

‘Kim bozduysa o düzeltsin’ tepkilerini doğru bulmadığını söylen Demirtaş, “Bina yıkıldığı zaman binanın altında herkes kalıyor. En çok fakir fukara, orta direk binanın altında kalıyor, zengine bir şey olmuyor. O yüzden binada yanlışlığın kimin tarafından yapıldığına bakılmaksızın eğer doğru bir şey yapılıyorsa bu ülkede yaşayan herkes fikirleriyle destek olmalı. Umarım Şimşek ve takımı fikir ve akıl alır. Yoksa aksi takdirde yoksullar çok daha yoksullaşacaktır. Orta direk iyice silinecektir” açıklamasında bulundu.

Danışılabilecek isimleri sıraladı

Şimşek’e yardımcı olmak adına bir kurul kurulabileceğini ifade eden Demirtaş, “Bu kurulda Türkiye’nin en entelektüel, en bilgili, en dünya çapında bilinen, en liyakatli insanları olabilir. Uzman oldukları alanda görüş bildirebilirler. Bu kurul geçmiş 15 günü değerlendirir ve 15 günde bir rapor yazar. Geçmiş 15 günü değerlendiren, gelecek 15 günde ne yapılırsa iyi olacağını söyleyen bir kurul hayal edin” dedi.

Demirtaş kurulda olabilecek isimleri ise şöyle sıraladı:

Prof. Dr. Hakan Kara, Mehfi Eğilmez, Prof. Dr. Kamil Yılmaz, Kerim Rota, Prof. Dr. Selva Demiralp, Haluk Bürümcekçi, Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Murat Uçer, Prof. Dr. Ümit Özlale, İbrahim Kahveci, Prof. Dr. Refet Gürkaynak, Uğur Gürses.

Ekonomide atılacak adımların sonuçlarının ne olabileceğini de değerlendiren Demirtaş, “Mehmet Şimşek’in elinin kolunun bağlanmamasını dilerim. Vitrin ekonomisi, makyaj ekonomisi de yapılmasın. Ben rasyonel politikalara gidileceğini de umuyorum ama birkaç atama yapıldı acaba makyaj ekonomisi mi olacak diye de korkmadım değil. Umarım olmaz, umarım Mehmet şimşek ve ekibi uzmanlara ne düşündüğünü sorar. Eğer yapılmazsa eksik kalır, bir de Mehmet Şimşek’in de eli bağlanırsa o zaman hiç olmaz” dedi.

‘Kısa vadede acı çekeceğiz’

Kısa vadede ve uzun vadede yapılması gerekenler olduğunu söyleyen Demirtaş, kısa vadede rasyonel politikalara geçilmesi yani merkez bankasının bağımsız olması, faiz kararlarında bağımsız olması gerektiğini söyledi.