BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.391,67
HABER /  GÜNCEL

Özbilgine olaylı uğurlama

Özbilgin'in cenaze namazı kılındı. Binlerce kişinin katıldığı cenaze namazında gözyaşı vardı.

Abone ol

 Danıştay binası önünde yapılan törenin ardından Kocatepe Camii'ne yürüyen binlerce vatandaş ve sivil toplum örgütü temsilcisi 'katiller dışarı', 'hükümet istifa', 'Türkiye laiktir, laik kalacak', 'katil başbakan' sloganları attı.

Kocatepe Camii'ne gelen bakanlar da vatandaşlar ve sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından ıslıklandı. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Kocatepe Camii'nden ayrılırken aracını bulamadı. Halkın arasına karışan Pepe saldırıya uğradı. Pepe, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun aracıyla camiden ayrılabildi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek de Kocatepe Camii'ndeki törene gelişi sırasında tepki çekti. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun üzerine ise su fırlatıldı.

Devlet Bakanı Abdüllatif Şener tartaklanmak istendi. Şener, camiden de polis kordonu altında çıkmak zorunda kaldı.

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu da, türban konusundaki yaklaşımı nedeniyle halkın tepkisini çeken isimler arasındaydı. Protestocularla birebir diyaloğa giren Mumcu, camiden ayrılması yönündeki taleplere karşılık "burada kalacağım" dedi.

Erdoğan ve Arınç aleyhine sloganlar
Katılımcıların aleyhine sloganlar attığı iki isim ise Antalya'daki bir açılışa katıldığı için cenaze töreninde bulunmayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve zaman zaman türban konusunda yaptığı çıkışlarla öne çıkan Meclis Başkanı Bülent Arınç.

Danıştay önünde komutanlara alkış
Özbilgin için ilk tören emekli vali olması nedeniyle saat 14.30'da İçişleri Bakanlığı önünde yapıldı.

Törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kuvvet Komutanları, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanları, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, milletvekilleri, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, rektörler, öğretim üyeleri, ATO Başkanı Sinan Aygün, yüksek yargı organlarının üyeleri, hakimler ve savcılar katıldı.

Cenaze buradan Danıştay binasına getirildi.
Binlerce yargı mensubunun bu sabah Anıtkabir'e yaptıkları yürüyüşün ardından Danıştay binası önünde toplanan vatandaşlar ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, saldırıyı protesto eden sloganlar attı.

Taziyelerini iletmek üzere Danıştay'a gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Faruk Cömert ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri alkışlarla karşılandı. Tören alanına Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de geldi.

Vatandaşlar ve sivil toplum örgütü temsilcileri "hükümet istifa" sloganları atarken, tören alanına gelen AK Parti milletvekillerini de ıslıkladı.

Danıştay önüne ilk olarak Çankaya Belediyesi işçileri geldi. 'Vurulan hukukçular değil, hukuk devletidir', 'yargıya sıkılan kurşun, laik cumhuriyete sıkılmıştır' pankartlarını taşıyan işçiler, 'Türkiye laiktir, laik kalacak' sloganları eşliğinde alkışlı protestoda bulundu.

KESK ve DİSK'e bağlı bazı sendikaların temsilcileri de sendika flamalarıyla Danıştay binasının yanında toplanarak, protestoya katıldı. Sendika üyeleri de sloganlar attı.

Bazı vatandaşlar, Danıştay binasının yan duvarına çiçekler bırakırken, bazıları ise mum yaktı. Bu sırada Danıştay'a üzerinde 'Türk Silahlı Kuvvetleri' yazılı çelengin getirilmesi vatandaşlarca alkışlandı.

Danıştay binasının önündeki Zafer Parkı'nda toplanan bir grup vatandaş da yüksek sesle Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okudu. Danıştay önünde pankart açan Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri ise 10'uncu Yıl Marşı'nı söyledi.

Naaşın Kocatepe Camii'ne getirilişi
Özbilgin'in cenazesi, Danıştay'da düzenlenen törenin ardından cenaze aracına konuldu ve Kocatepe Camii'ne götürülmek üzere Atatürk Bulvarı'ndan yola çıkarıldı.

Cenaze aracı Kızılay kavşağına kadar polis kordonu eşliğinde yavaş yavaş ilerledi. Bu sırada yolun etrafındaki vatandaşlar alkışlar ile tepkilerini dile getirdiler. Bazı vatandaşların cep telefonlarıyla cenaze aracını görüntüledikleri, bazılarının ise ağladıkları görüldü.

Cenaze aracına Kızılay kavşağına kadar Danıştay üyeleri, hakimler ve savcılar ile avukatlar cübbeleriyle eşlik ettiler. Korteje, öğretim üyeleri, rektörler ve vatandaşlar da katıldı.

Cenaze aracı, Kızılay kavşağından sonra polis ekipleri eşliğinde hızlanarak Kocatepe Camii'ne getirildi.

İlk tören İçişleri Bakanlığı'nda
Danıştay'daki silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Danıştay üyesi ve eski Vali Mustafa Yücel Özbilgin için İçişleri Bakanlığı'nda tören düzenlendi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, törende yaptığı konuşmasına, ''Bugün gerçekten çok zor bir görevi ifa ediyoruz. Bugün gerek İçişleri Bakanlığı'nın mensupları olarak bizler ve gerekse Danıştay mensubu arkadaşlarım çok zor bir görevi ifa ediyoruz. Çok sevdiğimiz, Danıştaydaki görevi öncesinde bakanlığımızda mülki idarenin çeşitli kademelerinde ve valilik görevi yapmış değerli insan Özbilgin'i ebediyete uğurluyoruz'' diyerek başladı ve Özbilgin'in kendisinin devre arkadaşı olduğunu belirtti.

Danıştay'da tören düzenlendi
Özbilgin'in cenazesi saat 15.10'da Danıştay'a getirildi. danıştay'daki törenlere Genel Kurmay Başkanı Özkök, Kuvvet Komutanları ve çok sayıda vatandaş katılıyor.

Danıştay'da İçişleri Bakanlığı'nda olduğu gibi binlerce kişi toplantı. Şu anda cenaze alkışlar arasında Danıştay binasının önüne getirildi.Özbilgin'in cenazesi alkışlar arasında Danıştay binasının giriş katında hazırlanan bölüme yerleştirildi.

Törene katılan protokol şu anda Özbilgin'in naşı önünde saygı duruşunda bulundu.

Danıştay önünde toplanan binlerce kişi hükümet için protesto gösterilerinde bulunuyor. Tören alanına gelen ilk isim ise Dışişleri Bakanı Abdullah Gül oldu. Gül'ün danış binasının önündeki alana gelişiyle birlikte törene katılan vatandaşlar arasında büyük bir hareketlilik yaşandı. Gül protesto gösterileri arasında Özbilgin'in naşının bulunduğu bölüme geçti. Deniz Baykal ve CHP'li vekiller de yuhalandı.

Törende konuşan Danıştay Başsavcısı Zafer Kantarcı, saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Danıştay'da düzenlenen tören yapılan konuşmaların ardından sona erdi. danıştay üyeleri şu anda taziyeleri kabul ediyor.

-------
Özbilğin'in cenazesi şu an cenaze arabasına taşınıyor. Kalabalık tabuta çiçekler atıyor. Özbilgin'e alkışlarla destek veren vatandaşlar ellerinde Atatürk posterleri taşıyor. Büyük kalabalık bir yandan 'hükümet istifa' sloganı atarken bir yandan da gençlik marşını okudu.


Törenle ilgili tüm gelişmeler dakika dakika İnternethaber'de. Bizden ayrılmayın...