BIST 10.109
DOLAR 32,27
EURO 34,83
ALTIN 2.425,51
HABER /  GÜNCEL

Osmanlıdaki derin devlet

Kaynak "Türkiye'de derin devlet yok. Keşke olsaydı" diyor ve Osmanlı'nın derin devletinin en büyük icraatını açıklıyor.

Abone ol

Eski MİT'çi Mahir Kaynak "Her ülkede bir derin devlet vardır. Ülkenin geleceğini planlayan birtakım akil insanlardan oluşur. Ama maalesef Türkiye’de derin devlet yok. Olsa böyle olur muyduk? Bakın Osmanlı’da derin devlet vardı. Hatta Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Osmanlı derin devletiydi." dedi.

Mahir Kaynak'ın ses getirecek açıklamaları ise şöyle: 

OSMANLI DERİN DEVLETİ CUMHURİYETİ KURDU

Her ülkede bir derin devlet vardır. Ülkenin geleceğini planlayan birtakım akil insanlardan oluşur. Derin devlet lafını icat eden de benim. Derin devlet ollsa böyle olur muyduk? Bakın Osmanlı’da derin devlet vardı. Hatta şunu söylüyorum ben, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Osmanlı derin devletidir. Yani Osmanlı derin devletinin bir ürünüdür Türkiye Cumhuriyeti. Derin devlet bir ülkenin geleceğini planlayan bir akıl gücüdür esas itibariyle. ABD’de de başkanlar politikayı üretmezler. Önce bu akil insanlar tarafından politika belirlenir ve onu en iyi sembolize edecek bir adam başkanlığa taşınır. Derin devletin en iyi örneklerinden biri de Sovyetler Birliğini’nin dağılmasında görülmüştür. Orayı biz komünizmin vazgeçilmez savunucusu bilirdik, bir günde değiştirdiler. Kim değiştirdi? İktidarda Komünist Parti vardı, adeta intihar etti. Kendisini tasfiye etti. Çünkü derin devlet böyle istedi.

TÜRKİYE'DE DERİN DEVLET YOK

Evet yok. Keşke akil birtakım insanların bir araya gelmesinden oluşan bir grup Türkiye’nin geleceğini düşünse ve buna uygun birtakım projeler hazırlasa. Tabii bu sadece düşünmekle olmaz, bunların Türkiye’nin politikasını yönlendirenlere nüfuz edebilmeleri, onlar üzerinde etkili olmaları lazım. Yani basını yönlendirebilecekler, Silahlı Kuvvetler üzerinde etkili olacaklar, siyaseti belirleyecekler. Böyle yukarıdan belirleyici olmaları lazım. Tıpkı ABD’de olduğu gibi... Obama nasıl seçildi? Bütün paralar ona yağdı, basın onu destekledi. Halbuki desteklememesi gerekirdi. Çünkü o basına baktığınız zaman geçmişte ırk ayrımını savunmuş, zencilere çok yukarıdan bakan insanlar var içlerinde. O elit, etkili insanlar getirdiler Obama’yı seçtiler ama... Çünkü bugün ABD’nin izleyeceği politikaları en iyi sembolize edecek kişi Obama...

DERİN DEVLET OLSA ERGENEKON OLMAZDI

Türkiye’de derin devlet olsaydı Ergenekon olmazdı. Derin devletin yokluğundan birtakım güçler dışarının projelerini Türkiye’ye taşıyorlar. Derin devlet olsaydı bunlara herhangi bir şekilde izin vermezdi. Çünkü Türkiye’nin geleceği hakkında tartışma olmazdı. Ve o zaten kendi içinde tartışılmış, kararlaştırılmış olurdu ve tek bir istikamette giderdik. Şu anda Türkiye için kötü bir şey görmüyorum. Benim Türkiye için istediğim şey bu sürecin içerisinde rol ve irade sahibi olmaktır. Yani kader bize bir yol çiziyor, kötü bir yol çizmiyor aslında. Ama dizginleri elimize almazsak, dümene biz geçmezsek bir gün kaderimizi kötü çizerlerse kötü yere gideriz.