BIST 9.991
DOLAR 32,37
EURO 34,73
ALTIN 2.433,95
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Osmanlı mirası Han restore ediliyor

Davut Paşa tarafından 1571 yılında yaptırılan ve eski adıyla Bat Pazarı olarak bilinen Eskişehir Hanı'nın restorasyonu başladı.

Abone ol

Bursa Büyükşehir Belediyesi, çalışmalar kapsamında mülk sahiplerinden kat karşılığı olarak alınan Eskişehir Hanı'nda restorasyon çalışmaları yapıyor.

Zaman içinde bakımsızlık nedeniyle harabe haline gelen yapıların büyük bölümü yıkıldı. Çalışmaları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ilgili bürokratlardan restorasyon hakkında bilgi aldı. Merkez Osmangazi ilçesi Cumhuriyet Caddesi'nin giriş noktasında bulunan hanın mevcut haliyle Bursa'ya yakışmadığına dikkat çeken Başkan Altepe, restorasyon çalışmaları tamamlandığında bölgenin değerinin daha da artacağını kaydetti.


Eskişehir Hanı'nın restorasyonu sürerken hemen karşısında bulunan Tekel binasının da kaldırılması için çalışmaların başlatıldığını hatırlatan Başkan Altepe, "Buraya kazandıracağımız meydan ve Eskişehir Hanı'nın restorasyonu ile Kayhan bölgesi Bursa'nın vitrini haline gelecek. Diğer taraftan da Cumhuriyet Caddesi'nin trafiğe kapatılması ve nostaljik tramvay seferlerinin de başlamasıyla bu bölge Bursalıların gezmekten keyif alacakları bir cazibe merkezi haline gelecek." diye konuştu.


ESKİŞEHİR HANI

'Batpazarı' olarak anılan çarşının asıl ismi Bayat Pazarı olduğu, zamanla isminin değişerek bugünkü adı aldığı ifade edilmektedir. Eskişehir Hanı olarak anılan hanın ilk yapısı Batpazarı ve Demirciler Çarşılarının dayandığı alanda yer almakta idi. Eskişehir Hanı isminin çarşı bölgesine ulaşan Eskişehir istikametinden gelen ipek yolu ticaret kervanlarının yolunun üzerinde olmasından ötürüdür. Söz konusu han 1517 yılında Davut Paşa tarafından yaptırılmıştır. Orijinal hana ait bugün sadece birkaç kemer ve hücresi kalmıştır. Hanın ortasında bir mescidin olduğu belirtilir. Eski mescidin yerinde bu gün yer alan yeni mescit Şiblizade adındaki bir şahıs tarafından yaptırılmıştır. 1530 ve 1765 yıllarında meydana gelen yangınlar sonucu büyük zararlar gören çarşı 1608 yılında Kalenderoğlu isyanlarında yakılıp yıkılmış, zaman içerisinde günümüzdeki görünümüne bürünmüştür.