BIST 10.003
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.438,97
HABER /  GÜNCEL

Organizasyon şaheseri dava

Başından sonuna kriz vardı. Ayakkabılar bile çıkarıldı. Salonda nefes alacak yer kalmadı. Duruşma ertelendi.

Abone ol

Ergenekon davasının ilk duruşması sancılı geçti. Önce yer sıkıntısı, ardından izdiham geldi.

46'sı tutuklu 86 sanığın yargılanması 23 Ekim tarihine kaldı. Mahkeme, önce tutuklu sanıkların, daha sonra da tutuksuz sanıkların yargılanmasını kararlaştırdı. Bu karar da sabahtan itibaren mahkemede izdiham kurbanı olan tutuksuz sanıkları kızdırdı.

Böylesi büyük bir duruşma için daha önceden gerekli düzenlemelerin yapılmamış olması da büyük eleştiri aldı.
Tuvaletler bile sorun oldu...

İŞTE GÜN BOYU YAŞANAN GELİŞMELER

Yabancı medya da davaya
ilgi gösterdi. Bu dava
"Türkiye'nin Da Vinci şifresi"
diye lanse edildi. Duruşmada
ise salon skandalı yaşandı.
DAVADAN İLK GÖRÜNTÜLER
İÇİN TIKLAYIN!

''Ergenekon'' davasının, Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki ilk duruşması sancılıydı. Salona girişte izdiham yaşandı, duruşma salonunda ise kimse kimseyi duyamadı. Teknik alt yapı ve kalabalık yüzünden mahkeme heyeti duruşmaya ara vermek zorunda kaldı.
Duruşmanın avukatları bile kendilerine yer bulamamıştı.

Öğleden sonra saat 13:00'de duruşma yeniden başladı. Ancak değişen bir şey yoktu. Mahkeme, kalabalık nedeniyle aldığı kararı duyurdu;

Tutuklu sanıklar ile tutuksuz sanıklar ayrı yargılanacak. Bu kararı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Köksal Şengün, açıkladı. Başkan Şengün, ilk oturumlarda tutuklu sanıkların ifadelerinin alınacağını açıkladı.
 
DURUŞMADAN NOTLAR;

*Doğu Perinçek mahkemeye, "Siz
bizi yargılayamazsınız" dedi.

*Cumhuriyet gazetesi davaya
müdahil olmak istedi. Mahkeme
bunu kabul etti.

*Kemal Kerinçsiz reddi hakim
talebinde bulundu.

*Tutuklu sanıkların tahliye istemi
değerlendirilmedi. Nedeni ise
iddianamenin henüz okunmamış
olması...

*İddianamenin okunması tahmini
olarak 40 gün sürecek. Sanıklar da
binlerce sayfalık yazılı cevaplar
hazırladı. Bu dava günler, aylar
değil yıllar sürecek gibi...

*Duruşma tüm bu taleplerin
değerlendirilmesi için 23 Ekim
Perşembe gününe ertelendi.

Her sanığın 3 avukatla temsil edilmesine karar verildiğini belirten Şengün, duruşma salonunun bitişiğindeki alanın duruşma salonundan sayılmasına, duruşma salonuna giremeyen basın mensupları ve sanık yakınlarının duruşmayı buradan takip etmesine, şu anki duruşma salonundaki LCD ekranlarından birinin bu alana çıkartılmasına ve bir diğerinin de duruşma salonundaki izleyicilerin bulunduğu alanın önündeki kolona takılmasına karar verdi.

ÇİN İŞKENCESİ GİBİ

Bu karara itirazlar geldi. Özellikle sabahtan itibaren yargılama için bekleyen tutuksuz sanıklar, isyandaydı.

Davanın tutuksuz sanığı Kemal Kılıçdaroğlu, yaşananları "çin işkencesi" olarak niteledi. Böyle bir yargılamanın skandal olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, "eziyet çektiklerini" söyledi.

İzdiham sabah saatlerinde başladı!

Davanın görüleceği duruşma salonunun bahçesine açılan ''ziyaretçi girişi'', saat 08.00 itibarıyla açıldı. Duruşmayı izleme hakkı bulunan basın mensupları, avukatlar ve bazı sanık yakınları, askerler tarafından ellerindeki listeden isimleri kontrol edilerek içeri alındı.
 
Dava salonu yeterli gelmeyince
duruşmayı izlemeye gelenler dışarı
çıkarıldı. Aynı şekilde basın kartı
olmayan gazeteciler de salondan
çıkarıldı.

Bu bölümde, her basın kuruluşundan 2 görevliye, değişik renklerde hazırlanan ''duruşma giriş kartı'' ve ''duruşma binası giriş kartı'' verildi.

Giriş işlemleri sırasında gazetecilerin ses kayıt cihazları, diz üstü bilgisayarları, cep telefonları ve benzeri elektronik eşyası emanet bölümünde muhafaza altına alındı. Üst aramasından geçirilen basın mensupları, yanlarında sadece kalem ve not defterleri olacak şekilde içeri alındı.

İŞÇİ PARTİLİLERDEN GÖSTERİ

İşçi Partisi (İP) ve Türkiye Gençlik Birligi (TGB) üyeleri ile ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük'e destek olmak isteyen kişilerden oluşan bir grup, davanın görüleceği Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi önünde toplandı. Bu arada, yerleşke karşısında ellerinde ''Atam izindeyiz'' yazılı kaşkol ve şapka ile Türk bayrağı ve su satan seyyar satıcılar bulunması dikkati çekti.

25 CANLI YAYIN ARACI

Öte yandan, dava nedeniyle çeşitli basın kuruluşlarına ait yaklaşık 25 canlı yayın aracının yerleşke karşısında konuşlandığı görüldü. 

GİZLİ TANIKLARA ÖZEL BÖLÜM

Toplam 280 kişinin alınacağı duruşma salonunda mahkeme heyeti, savcılar, avukatlar ve sanıklara 200, basın mensupları ve izleyicilere de 80 kişilik yer ayrıldı.

Ergenekon'da dava maratonu bugün başladı. 86 sanık hakim önüne çıkıyor. Peki kim neyle suçlanıyor? Sanıkların suç listesini görmek için TIKLAYINIZ..!


Duruşmada dinlenilecek "gizli tanıklar", salon bitişiğinde oluşturulan ve ses ile görüntülü kayıt sistemi de kurulan bir bölümde, kendisini sorgulayacak hakim ile bulunacak.

Salondaki diğer kişilerce tanınmaması için görüntüsü mozaiklenerek, sesi de değiştirilerek salona aktarılacak tanığa, mahkeme heyeti ve avukatlar da doğrudan soru yöneltebilecek.

PERŞEMBEYE KADAR ARA

Mahkeme heyeti, öğleden sonra 16.25 civarında bir ara daha verdi ve reddi hakim istemlerini görüştü. Aranın ardından mahkeme, reddi hakim talebine ilişkin değerlendirme yapılmadığı için diğer taleplerle birleştirme yapılarak karar verileceğini açıkladı. 46 sanığı tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma 23 Ekim perşembe günü yapılacak.