BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Önderden Vatikana rapor

ÖNDER'in hazırladığı “Müslümanların Kutsal Değerler Anlayışı Raporu” Vatikan’a gönderildi.

Abone ol

İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği(ÖNDER) tarafından hazırlanan “Müslümanların Kutsal Değerler Anlayışı Raporu” Vatikan’a gönderildi. İslam’a yönelik saldırılarının analiz edildiği raporun sunuşunda, Papa ve batılı yetkililer, İslam dinine ve değerlerine saygılı olmaya davet edildi.

Rapordan bölümler: “Bir Müslüman’ın bir başka insanın değerlerine ve kutsallarına hakaret etmek, onları aşağılamak gibi bir hakkı ve özgürlüğü yoktur. Bu bilinçle Müslüman, muhatabından aynı saygılı tavrı talep eder ve bekler.” “Peygamberlerin tümünü gönülden seven Müslümanlar olarak, Hz. Muhammed’e yapılan saldırının her şeyden evvel Hz. İsa’yı üzeceğini düşünüyoruz.”

Batı dünyasının İslam karşıtlığı zaman zaman saldırılara vararak devam ediyor. Peygamber Efendimize yönelik karikatür rezaletinden sonra Vatikan’ın ruhani lideri Papa’nın İslam dinine ve Peygamberi Hazreti Muhammed’e hakarete varan sözlerinin oluşturduğu öfke sürüyor. Papa’nın özür dilemek yerine sözlerini düzeltme yoluna gitmeye çaba göstermesi de samimi bulunmadı. Birçok sivil toplum kuruluşu saldırgan üslubundan dolayı Papa 16. Benedictus’u kınarken İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği de Vatikan’a gönderdiği bir raporla Papa’ya tepki gösterdi.

KUTSALLARIMIZA SAYGILI OLUN
ÖNDER tarafından, Yrd. Doç. Dr. Nimetullah Akın ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tekin’e hazırlatılan “Müslümanların Kutsal Değerler Anlayışı” başlıklı rapor, Papa’nın birkaç gün önceki konuşmaları üzerine Vatikan’a gönderdi. 40 sayfalık raporda batılıların İslam dinine ve Peygamberine saygılı olmaları istendi.

“Mukaddes Değerlere Saygı”, Îslam’ın Peygamberlere bakışı”, “İslam’da bir peygamber olarak Hazreti İsa” ve “Hazreti Muhammed” konularının ayrıntılı işlendiği rapor dört dilde yazıldı. Türkçe’nin yanı sıra Almanca, Fransızca ve İngilizce hazırlanan, ayrıca Danimarka’da başlayıp batı ülkelerinde devam eden karikatür rezaletine de gönderme yapılan raporda, “İslam’ın kendi bağlılarına tavsiye ettiği hayat anlayışında hangi bağlamda olursa olsun mukaddes değerleri aşağılamanın, onlara hakaret etmenin hiçbir zaman savunulacak bir yanı yoktur. Bu mukaddes değerlerin ait olduğu dünya görüşü de önemli değildir. İster İslam’ın kendisiyle aynı ilahi kaynağa ait olduğunu iddia eden semavi dinlerin, isterse çok tanrılı ve şirk anlayışına sahip bir dinin değerleri olsun hiç fark etmez. Nitekim bu noktada Kur’ân-ı Kerîm’in ortaya koyduğu şu ilke çok önemlidir. “Allah’tan başkasına ibadet edenlere (ve taptıklarına) sövmeyiniz. Sonra onlar da bilmeyerek Allah’a söverler” denildi.

“İslam Dini, bütün peygamberleri kendi mukaddes değerleri arasında sayar. Bu anlamda Müslümanlar hiçbir peygamber arasında fark gözetmez” ifadelerinin yer aldığı “Kutsal Değerler Raporunda”; Peygamberlerin Hz. Âdem (a.s.)’den başlayarak toplumlara hayrı ve güzel ahlakı tavsiye ettiklerini, insanları iyiliğe yönlendiren ve kötülükten uzak durmaya çağıran birer elçiler olduğuna vurgu yapılıyor. Hiçbir peygambere dil uzatılmaması gerektiğinin altı çizilirken Batılıların İslam peygamberine ve kutsal değerlerine saldırıda bulunmaları eleştiriliyor.

HZ MUHAMMED’E SALDIRI HZ İSA’YI ÜZER
Raporun sonuç bölümünde İslam’ın evrensel bir din ve gayesinin insanlığın her iki dünyada da huzur ve mutluluğunu sağlamak olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“İslam’ın bütün ilkelerinin özünde bu gayeyi gerçekleştirmek yatar. Mü’minlerine kazandırdığı bakış açısıyla onların yaratıcı, insan ve tabiatla bir bütün içinde barışık olarak yaşamalarını ister. İslâm’ın hayat anlayışında bütün dinlerin ve inançların kutsallarına saygı esastır. Bir Müslümanın bir başka insanın değerlerine ve kutsallarına hakaret etmek, onları aşağılamak gibi bir hakkı ve özgürlüğü yoktur. Bu bilinçle Müslüman, muhatabından aynı saygılı tavrı talep eder ve bekler.

Müslümanlar, bütün ilâhî dinlerin peygamberlerine aralarında hiçbir ayırım yapmaksızın inanır ve onları yürekten kabul ederler. Bu anlamda Hz. Âdem ile Hz. Nuh’un, Hz. Musa ile Hz. İsa’nın arasında hiç fark yoktur. Bu peygamberler silsilesinin son halkası Hz. Muhammed’dir. Hz. Muhammed’i sevmek, bir ibadet olduğu kadar, Mü’min olmanın bir gereğidir. Bütün bunlardan sonra, peygamberlerin tümünü gönülden seven Müslümanlar olarak, Hz. Muhammed’e yapılan saldırının her şeyden evvel Hz. İsa’yı üzeceğini düşünüyoruz.”

“KINIYORUZ”
Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan ÖNDER Genel Başkanı Yusuf Ziyaettin Sula, “Müslümanların peygamberi Hz. Muhammed’e ve Yüce İslam’a yönelik saldırıları kınıyoruz” dedi. Vatikan’a gönderilen raporla Papa ve batılı yetkililerin İslam’ın değerlerine saygı duymaya çağrıldığını belirten Sula, “Biz ÖNDER olarak, İslam ve peygamberine saldıranlara seviyeli bir cevap verdik. Onlardan saygıyı beklemek bizim en doğal hakkımızdır. Çünkü onların kutsallarına asla saldırmıyoruz. Hazırlattığımız bu raporu dünyanın ileri gelen basın, yayın kuruluşlarına ve diplomatik temsilciliklere de gönderiyoruz. Bu tip akılsız saldırıların en azından bir kısmının bilgisizlikten kaynaklandığını da düşünüyoruz.” diye konuştu.
Raporun tamamı www.onder.org.tr adresinden indirilebilir.