BIST 10.694
DOLAR 32,22
EURO 34,93
ALTIN 2.427,78
HABER /  GÜNCEL

Ömer el-Beşir: Abyei bizimdir

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, petrol zengini tartışmalı sınır bölgesi Abyei'nin kendilerine ait olduğunu, bölgeden asker çekmeyeceklerini söyledi ve ABD'ye meydan okudu.

Abone ol

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir, tartışmalı sınır bölgesi Abyei'nin Kuzey Sudan'a ait olduğunu söyledi.

Ömer el-Beşir, Abyei'den çekilmeyeceklerini söylüyor

Ömer el-Beşir başkent Hartum'da yaptığı konuşmada, kendisine bağlı güçlerin geçen hafta bölgeyi ele geçirdiğini belirtti.

Bunun Güney Sudan'ın provokasyonlarına yanıt olduğunu vurgulayan el-Beşir, birliklerinin Abyei'den çekilmeyeceğini duyurdu.

Sudan Cumhurbaşkanı, Amerika Birleşik Devletleri'nin ülkesini "terörizmi destekleyen ülkeler" listesinden çıkartmamakla tehdit etmesine de aldırmadı.

Ömer el-Beşir, Amerika'nın, "ne sopasından korktuklarını ne de havucunu istediklerini" söyledi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler de Abyei'deki helikopterlerinden dördünün vurulduğunu ancak mürettebatların güvenli bir şekilde iniş yaptıklarını açıkladı.

'Abyei'de gerginlik artacak'

BBC Hartum muhabiri James Copnall, Ömer el-Beşir'in açıklamalarının Abyei bölgesinde gerginliği kesinlikle artıracağını belirtiyor.

Abyei, Sudan'da yeniden savaşı tetikleyebilecek bir bölge olarak görülüyor.

Sudan'ın çoğu Müslüman olan kuzey kesimiyle, Hıristiyan ve Animistlerin yoğun olduğu güneyi arasındaki iç savaşta yaklaşık 1,5 milyon kişi ölmüştü.

Petrol zengini Abyei bölgesinin geleceği ise Sudan'da iç savaşın nedenlerinden ve savaşı izleyen barış görüşmelerinin en kritik konularından biri olmuştu.

Güney Sudan'da Ocak ayında yapılan referandumda halkın yaklaşık yüzde 99'u bağımsızlık yönünde oy kullandı.

Bölge 9 Temmuz'da bağımsızlığını ilan etmeyi planlıyor.

Abyei'de birçok yerleşim birimi, Kuzey Sudan birliklerince ele geçirildikten sonra yakılıp yağmalanmıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kuzey Sudan birliklerinin Abyei'den çekilmesine yönelik çağrılara öncülük etmişti.