BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,49
ALTIN 2.393,12
HABER /  GÜNCEL

Öğrenciye yeni af !

Hükümet yeni bir öğrenci affı için daha kolları sıvadı. Yeni tasarı 3 bin öğrenciye rahat nefes aldıracak!

Abone ol

AKP hükümeti, geçtiğimiz ekim ayında CHP ile yaptığı anlaşma sonucunda ertelediği tartışmalı af yasasını yeniden gündeme getiriyor. Devlet tarafından yurtdışına master veya doktora öğrencisi olarak gönderilen ancak öğrenimlerini tamamlayamayan öğrencilerin, yıllar içinde katlanan borçlarına af getiren ve onların ülkeye dönmesine olanak sağlayan düzenleme, önümüzdeki günlerde yeniden TBMM gündemine gelecek. Yaklaşık 3 bin öğrenciyi ilgilendiren 'af' düzenlemesinin en dikkat çekici yanı ise 28 Şubat sürecinde dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz tarafından 'irticai' faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle ülkeye çağrılan ve bu nedenle öğrenimlerini tamamlayamayan 1000 kadar öğrencinin faizle katlanan borçlarına da af getiriyor olması.

BAŞARILIYSA KALABİLİR
Düzenleme hakkında bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 'Beyin göçünden şikayet ederken, o insanları adeta orada mahpus hale getirmenin bir manası yok' dedi. Çelik şöyle konuştu: '70-80 bin dolar ödediğiniz yurtdışındaki lisansüstü bir öğrenci 1 milyon dolar borçlanmış. Bize sürekli e-mail gönderiyorlar. Diyorlar ki, biz kendi ülkemizden sürgün olduk. Şu anda Plan Bütçe Komisyonu'nun gündeminde. Bu problemin öyle veya böyle halledilmesi gerekiyor.'

Yurtdışında Türkiye'yi başarıyla temsil edebilecek kişilere 'ülkeye dönme zorunluluğu' da kaldırılıyor. Bu kişiler, dönmedikleri için devlete tazminat ödemek zorunda kalmayacak.

Kaynak: Akşam