BIST 10.268
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.410,65
HABER /  GÜNCEL

Paşaya şok suçlama!

Şemdinli iddianamesini tamamladı. İddianamede bir orgeneralde yargıyı etkilemekle suçlanıyor!

Abone ol

Van Başsavcılığı'nın, Hakkâri'nin Şemdinli ilçesinde bir kitabevine yönelik 9 Kasım'da gerçekleştirilen bombalı saldırı olayıyla ilgili olarak hazırladığı iddianamede, olayın zanlısı olarak tutuklu yargılanan astsubay Ali Kaya için, "Kendisini tanırım. İyi çocuktur" diyen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "Yargıyı etkilemekle" suçlandı.

Van Başsavcılığı'nın, "derin devlet" tartışmalarına neden olan Şemdinli'deki patlamayla ilgili olarak hazırladığı iddianamede, sürpriz bir biçimde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Büyükanıt'ın da ismi yer aldı.
İddianameyi hazırlayan Savcı Ferhat Sarıkaya, bir dönem birlikte görev yaptığı astsubay Kaya için "Tanırım, iyi çocuktur" diyen Orgeneral Büyükanıt'ı "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs"le suçladı.

Özkök'ün izni gerekli
Orgeneral Büyükanıt hakkında "görevsizlik" kararı veren Savcı Sarıkaya, dosyayı, askeri soruşturmaları yürütmekle görevli Genelkurmay Askeri Başsavcılığı'na gönderdi. Başsavcılık, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün Orgenenal Büyükanıt hakkında soruşturma izni vermesi halinde dava açabilecek ya da takipsizlik kararı verebilecek. Orgeneral Büyükanıt, kamuoyunda büyük tartışma yaratan sözlerinin ardından, "Suçlu mu, değil mi, soruşturmaya bakmak lazım. Söylediğim buydu" açıklamasında bulunmuştu.

Paket için gelmişler
Çok sayıda tanık ifadesinin de yer aldığı iddianamede ayrıca, tutuklu yargılanan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in, kitabevinin sahibi eski PKK'lı Seferi Yılmaz'la ilgili yasadışı istihbarat çalışması yaparak, PKK'dan bir paket alacağını öğrendikleri ve bu olayı araştırmak için 7 Kasım'da Şemdinli'ye geldikleri ifade edildi.

Müebbet istemi
Kaya ve İldeniz'in daha sonra 9 Kasım'da da resmi görevli olarak gönderildikleri Şemdinli'de, Yılmaz'a zarar vermek veya öldürmek amacını güttüklerinin kaydedildiği iddianamede, bombalı saldırıyı iki astsubayın telkinleriyle itirafçı Veysel Ateş'in gerçekleştirdiği ifade edildi. İddianamede, astsubayların "devletin birliğini bozmak", "anayasal düzenin işleyişine karşı suç işlemek amacıyla teşekkül halinde hareket etmek", "adam öldürmek, yaralamak, yaralamaya teşebbüs etmek" suçlarından müebbet hapisle cezalandırılmaları istendi.

'Komutanlar görevi kötüye kullandılar'
İddianamede, astsubayların yaptığı yasadışı istihbarat faaliyetinden, komutanlarının bilgisinin bulunmamasının mümkün olmadığı kaydedildi. Van Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu, Hakkâri Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdal Öztürk, Hakkâri Alay Komutanı Albay Eren Kubat'ın astsubaylara "yasadışı istihbarat" faaliyeti yaptırarak, "görevlerini kötüye kullandıkları" iddia edildi. Komutanlar hakkındaki dosya da görevsizlik" kararıyla, askeri soruşturmaları yürütmekle yetkili, Genelkurmay Askeri Başsavcılığı'na gönderildi.