BIST 10.221
DOLAR 32,32
EURO 34,81
ALTIN 2.406,17
HABER /  GÜNCEL

Türbanda AİHM yerine BM

AİHM'den ümidi kesen başörtüsü mağdurlarına hükümet yeni bir adres gösterdi.

Abone ol

Meclis'te kabul edilen Ek Protokol'le, başörtüsü yasağı nedeniyle eğitim ve çalışma hakları ellerinden alınanlar BM İnsan Hakları Komitesi'ne dava açabilecek. Komitenin verdiği kararlar bağlayıcı nitelik taşıyor

Meclis'te kabul edilen BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin 'Ek Protokol'ü başörtüsü yasağı nedeniyle eğitim ve çalışma hakları ellerinden alınanlara BM İnsan Hakları Komitesi'ne dava açma yolunu açtı.

BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi geçtiğimiz yıl kabul edilirken, Ek Protokol önceki gün Meclis'ten geçti. Meclis'te kabul edilen Ek İhtiyari Protokol, BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'ne aykırı davranışlar olması halinde BM İnsan Hakları Komitesi'ne bireysel başvuru hakkını tanıyor. Böylece Türkiye'de insan hakları ihlallari olması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin yanında BM İnsan Hakları Komitesi'ne de başvuru hakkı tanınmış oldu. Türkiye, Ek Protokol'ü çekince koymadan imzaladı. CHP de, Ek Protokol'ün Meclis'te kabul edilmesine itiraz etmedi.

VERİLEN KARARLAR BAĞLAYICI

Meclis'te kabul edilen Ek Protokol'e göre insan hakları konusunda ihlale uğrayanlar BM İnsan Hakları Komitesi'ne müracaat edebilecek. Komitenin verdiği kararlar bağlayıcı nitelik taşıyor.

BM'NİN YAKLAŞIMI ÖZGÜRLÜKÇÜ

Bu arada Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi başörtüsü konusunda özgürlükçü bir yaklaşım sergiliyor. Komite'nin 2004 yılında Malezya'da yapılan bir başvuru üzerine verilen kararında "İnancın uygulanması sadece törensel eylemleri değil aynı zamanda özel kıyafetlerin ya da başörtünün giyilmesini de içerir. Kısıtlamalar ayrımcı amaçlar için düzenlenemez ya da ayrımcı bir anlayış içinde uygulanamaz" denildi.