BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,45
ALTIN 2.393,53
HABER /  MEDYA

Öcalan'ın 'stratejik konumu' ne demek?

Kürt sorunu ve çözüm sürecini yakında takip eden Oral Çalışlar, Öcalan'ın “Artık konumum stratejik olarak ele alınmalıdır." çıkışını mercek altına aldı...

Abone ol

GAZETECİLER.COM
Radikal yazarı Oral Çalışlar çözüm sürecini konu aldığı yazısında Abdullah Öcalan'ın son açıklamalarını masaya yatırdı. Öcalan'ın "konumum stratejik olarak ele alınmalıdır" açıklamasına dikkat çeken Çalışlar, PKK liderinin sözlerinin perde arkasını

Öcalan'ın STK'lar, Akiller, medya ve KCK ile doğrudan irtibat kuracağı yeni bir statü arayışında olduğunu ve toplumu ikna etmek için rol almak istediğini kaydeden Oral Çalışlar devletin konuya yaklaşımının "olumlu" yönde olduğunu yazdı. "Barış süreci’, değişik önyargıları aşarak ilerleyebilir. Dönüşümün, ‘Öcalan’ın stratejik olarak’ ele alınmasını da içereceğini öngörebiliriz." diyen Çalışlar şöyle yazdı:

Öcalan, BDP heyetiyle olan görüşmelerinden önce, devlet yetkilileriyle bir araya geliyor. Neler yapmak istediğini ve onlardan ne talep ettiğini dile getirebiliyor. Öğrendiğimiz kadarıyla, bu görüşmeler büyük bir mutabakatla sürüyor. 

Bir süreden beri, Öcalan, medya ile, ‘Kandil’ ile ve ‘Âkil İnsanlar’ gibi heyetlerle de görüşme talebinde bulunuyor. Görüştüğü devlet heyetinin de buna sıcak baktığını ifade ediyor. Kürtlerin çözüme ikna edilmesi ve Türkiye’deki kamuoyunun onu daha doğru anlayabilmesi açısından bunun önem taşıdığını dile getiriyor. 

Muhalefet, Öcalan’ın çatışmayı bir süreliğine durdurduğunu, yeniden başlatmaya niyetli olduğunu öne sürüyor. ‘Çözüm karşıtı’ olarak tanımlayabileceğimiz kesimlerin, ‘Öcalan’a yönelik kuşkular’ üzerinden siyaset geliştirmeyi tercih etmeleri normal. 

Öcalan ise şöyle diyor: “Bırakın, çıkıp kamuoyu önüne, neler yapmak istediğimi, nasıl bir çözüm yolu hedeflediğimi anlatayım. Bir toplumsal ikna seferberliği ve önyargıların yıkılması için üzerime düşeni yapayım.” 

‘Barış süreci’, değişik önyargıları aşarak ilerleyebilir. 

Dönüşümün, ‘Öcalan’ın stratejik olarak’ ele alınmasını da içereceğini öngörebiliriz.

Yazının tamamı için