BIST 10.277
DOLAR 32,19
EURO 34,76
ALTIN 2.388,57
HABER /  DÜNYA

'Darbeciler İhvan silaha sarılsın istiyor'

Avni Özgürel'e göre "Liderleri tutuklamak, çocuklarını öldürtmek, bunlar hep silaha sarılsın diye yapılan şeyler."

Abone ol

Radikal yazarı ve Akil İnsanlar Heyetinde görev alan Avni Özgürel, NTV canlı yayınında Mısır'da yaşananları yorumladı. Darbenin İsrail çıkarlarını gözeten ABD'nin onayı ile yapılmış olduğunu söyleyen Özgürel, darbecilerin tek amacının Müslümüman Kardeşler'in silaha sarılması olduğuna dikkat çekti.

Avni Özgürel programda şöyle konuştu:

İLK KEZ BİR CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİ ONA DA BİR YIL TAHAMMÜL ETTİLER

"Eğer serbest bir seçim yapıldıysa sandıktan çıkan sonuçlara herkesin saygı göstermesi lazım. Tarihinde ilk defa serbest seçimle bir cumhurbaşkanı seçildi. Ona da 1 sene tahammül ettiler. Bundan sonra olabilir mi? Mısır halkı herhalde buna çok uzun bir mücadele sonucu tekrar sahip olabilecek. Biz hep batıyı suçluyoruz niye müdahale etmiyorsunuz diye, niye darbe demiyorsunuz diye. Ama islam ülkeleri var. Onların yaklaşımı ki başbakan isim vermeden eleştiyor ama o yardımların bir manası var. Arap dünyasındaki emirlikler, krallıklar panikte. Mısır'daki dinamikten, gelişmelerden panik duyuyorlar."

EMİRLER, KRALLAR DARBEYE DESTEK VERİYOR ÇÜNKÜ

Sebep sadece Müslüman kardeşlerin kuvvetlenmesi değil. Meseleye din diye bakmak da rayından çıkartır konuyu. O emirlikler, krallıkların elit kadrolarının çocukları, biliyorsunuz o ülkelerde sosyal bilimler eğitimi görmek yasak, sadece tabi bilimler var. Bu elit kadroların çocukları batıda okuyor ve demokrasiyi öğreniyor. Bir emirin kızı isyan etti bizim paramızla katliam yapıyorlar diye. İçin için o genç kuşaklar isyan ediyor. bu rejimler için Mısır'da darbecilerin ayakta kalması önem taşıyor.

DARBENİN ARKASINDA İSRAİL DEĞİL ABD'NİN ÇIKARLARI VAR

Darbenin arkasında İsrail var dedi başbakan. Arkasında ABD'nin desteği yeterli, İsrail olmasa da olur. Çünkü ABD'nin birincil ölçütü İsrail'in varlığı. Mursi İsrail için tehdit oluşturuyor muydu? Evet oluşturuyordu. Refah'taki kapı açılmış, Camp Davit Anlaşmasının ortadan kalkacağı bir sürece doğru ilerliyorlardı. Gazze biliyorsunuz İsrail hakimiyetine geçmişti 1967'deki savaş sonrasında. Sonra Camp David anlaşması ile Filistin'e bırakıldı. Bunlar ortadan kalkabilir endişesi hakim olunca ABD'nin eyleme geçtiği söylenebilir. Obama'nın entelektüel birikimine sahip bir liderin darbe dememesi düşünülemez. Demek ki ona darbe dedirtmeyen bir şeyler var. Mısır ordusu ABD'nin desteği olmaksızın ayakta duramaz.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER SİLAHA SARILSIN İSTİYORLAR

Müslüman Kardeşlerin yasaklanması çabası, İhvan'ın peşinden sürüklediği kalabalığın silaha sarılmasını temin etmek için bir çaba. Liderleri tutuklamak, çocuklarını öldürtmek, bunlar hep silaha sarılsın diye yapılan şeyler.