BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Öcalan ile görüşülüyor itirafı

Erdoğan'ın yakınındaki isim 'anlaştılar' iddiasına cevap verdi. Hükümetin Öcalan ile diyalog halinde olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Siyasette tansiyonu yükselten 'Hükümet, Öcalan ile anlaştı' iddiasına, Erdoğan'ın bazı konuşma metinlerini de yazan danışmanı Yalçın Akdoğan bir makale ile yanıt verdi.

Akşam gazetesinden Bülent Şanlıkan, Akdoğan ile görüştü ve o açıklamalar manşete taşındı.  Başbakan'ın en yakın danışmanlarından Yalçın Akdoğan'dan çarpıcı analizler:

MAHKUMLA DİYALOG OLABİLİR

Hükümetin PKK gibi bir örgütle pazarlığı söz konusu değil. Elbette devletin cezaevindeki mahkumla diyaloğu olacaktır. Bunu pazarlık diye yorumlamak yanlış.

Ümit Fırat'ın af iddiası
Kürt aydını ve yazar Ümit Fırat, devletin Öcalan ile ateşkesi görüştüğü iddiasında bulundu. Vatan gazetesine konuşan Fırat, PKK'nın Öcalan'ı yok saymadan bu kararı alamayacağını söyledi. Fırat'a göre silahların susmasına karşılık Öcalan’a af vaat edilmiş olabileceğini iddia etti. Fırat'ın konuyla ilgili açıklamasından kısa bir bölüm: "Tabii önce silahların susması lazım dersiniz. Bunu bütün hükümetler de hep söylüyorlardı ve vaatlerinizi daha sonra sıralarsınız. Hemen o gün vaat edilmese bile, şu vaat edilebilir: “Siz bir şeyler istiyorsunuz, bunlar zaten Kürt toplumunun bu güne kadar sahip olması gereken doğru talepleridir. Yani dünyanın başka yerlerinde hayata geçmiş, eğitim, kimlik, etnik neyse birtakım kültürel taleplerdir... Bunların tanınması için uygun bir atmosfer gerekir."

HALK TEPKİSİ ETKİLİ

 Terörün durmasından, insanların ölmüyor olmasından rahatsızlık duymak nasıl bir insanlıktır? Bu süreçte elbette PKK insani duyarlılıkla değil, örgütün menfaati için böyle bir adım atmıştır.  Şu anda yaşanan terörün artık tasvip edilmeyen bir yöntem olarak kabul edilmeye başlanmasıdır. Halkın tepkisi örgüte geri adım attırmıştır.

ÖRGÜTÜN GİDİŞATINI GÖRDÜ

Eylemsizlik kararı PKK veya BDP'nin iradesiyle ortaya çıkmadı. Kilit rolü oynayan Öcalan'dır. Örgütün yanlış gidişatını görmüş ve bu sürece müdahale etmiştir.

ÖCALAN'IN ÜÇ ÖNEMLİ ADIMI

PKK'ya eylemsizlik tavsiye etti. Boykot kararı alan BDP'den halkın serbest bırakılmasını istedi. Demokratik Toplum Kongresi Başkanlığı'na Ahmet Türk'ü önerdi.

MANEVRA KABİLİYETİ VAR

Bazı olumlu gelişmeler Öcalan'ın ifadeleriyle ortaya çıkıyor diye karşı çıkmak doğru değil. Öcalan gelişmeleri BDP ve Kandil'den iyi okuyor. Manevra kabiliyeti daha fazla.