BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

'Barış için silahlar ebediyen sussun'

Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu: Barış çözüm sürecinin devam etmesi için tüm silahlar ebediyen susmalı...

Abone ol

Bursa’da 57 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu ve yaklaşık 15 yıldır faaliyetlerini düzenli olarak sürdüren Gönüllü Kuruluşlar Platformu, Doğu ve Güneydoğu’daki 11 ilden gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle, 'Kürt Meselesi'nin çözümüne ilişkin yapılabilecekler hakkında ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ortak basın toplantısında söz alan Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu Gezi Komisyonu Başkanı Hasan Ünal, toplantılar sonucu temsilcilerin, sorunu konuşmanın birlik ve beraberliğe daha adil, daha sağlam, daha kalıcı ve hakkaniyete uygun zemine taşıyacağına olan inançlarını belirttiklerini ifade etti. Ünal, şunları söyledi:

 

"Onlarca yıl süren ve 60 bin annenin ağlamasına sebep olan bir sorunun adı 'Kürt Hakları Sorunu' olarak tanımlamaktan imtina eden anlayışların bu sorunu çözemedikleri dile getirilmiştir. Zira Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri'nde yaşayan halkın ekseriyetini oluşturan Kürtler'dir. Kürtlerin dillerini, kültürlerini ve benzerlik arz eden örf adetlerini Türk kardeşleri gibi yaşamaları suç görülmemelidir. Kürt hakları sorunu, statükocu, tek tipleştirici zihniyete sahip yöneticilerin algılamak istemedikleri hak ve özgürlük talepleri nedeniyle oluşmuştur. Sorunun çözümünde hiç kimsenin tasvip etmediği şiddet 'hak arama yöntemi' olarak benimsenmiştir."

 

'SORUN TARTIŞARAK ÇÖZÜLMELİ'

 

Yapılan istişarelerde sorunun hak ve adaleti zedelemeyecek boyutta tartışılması gerektiğinin dile getirildiğini vurgulayan Ünal, 73 milyon insanın esenliğini arzulayan ve bunu sağlayacak olan bir anlayışla, sonraki aylarda belli aralıklarla ele alınması gerekliğinin karara bağlandığını söyledi.

 

Yapılan çalışmalarda geleceğe yönelik ümidin var olmasını gerektirecek pek çok sebebin olduğunu belirten Ünal, "Dünyada hiçbir sorunun konuşulmadan çözülemeyeceği ve şiddet ortamlarının da konuşma zeminleri ortadan kaldırıldığı gerçeğinden hareketle, barışçı çözüm sürecinin sürdürelebilmesi için tüm silahların ebediyen susması kaçınılmaz bir zorunluluktur" şeklinde konuştu.