BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,75
ALTIN 2.513,67
HABER /  POLİTİKA

O vekil BDP'lilere laf atınca...

YSK'dan vize alamayan Hatip Dicle'nin yerine Meclis'e giren AK Partili Oya Eronat ile BDP'li vekiller arasında söz düellosu yaşandı.

Abone ol

'Şüpheli asker ölümleri' için Meclis araştırması isteyen BDP'lilerin konuşmaları sırasında, Hatip Dicle'nin yerine milletvekili seçilen AK Partili Oya Eronat'ın sesi duyuldu.

Kürsüdeki Sırrı Sakık, "Gasbettiğiniz bir koltukta oturuyorsunuz" derken, Hasip Kaplan da "Biz de sizin nasıl milletvekili olduğunuzu biliyoruz'' dedi. Yerinden söz alan Eronat ise, BDP'nin, milletvekili olamayacağını bile bile Hatip Dicle'yi aday gösterdiğini söyledi.

BDP, 'şüpheli asker ölümlerinin' belirlenmesi için Meclis Araştırması açılması amacıyla önerge verdi. Önergenin, bugün görüşülmesini içeren grup önerisi TBMM Genel Kurulunda kabul edilmezken, öneri lehinde söz alan BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, 23. dönemde buna benzer yüzlerce önerge verdiklerini ancak kabul edilmediğini söyledi. ''Her yeni bir gün uyandığımızda yeni bir askerin, kaza kurşunu ya da işkence sonucu öldüğünü duyuyoruz'' diyen Sakık, ''Uğur Kantar'ın, Kıbrıs'ta askerliğini yaparken disiplin koğuşunda gördüğü işkence sonucu kaldırıldığı GATA'da hayatını kaybettiğini'' söyledi.

"TELEVİZYONDAN TEHDİT ETMEYİN"

Sakık, kimsenin kendilerini tehdit edemeyeceğini ifade ederek, ''Aha buradayız biz. Öyle televizyonlardan tehdit etmeyin. Biz kavga etmek için gelmedik, barış için geldik ancak haddini bilmeyen milletvekillerine haddini de bildiririz'' diye konuştu. Kendisine laf atan AK Parti'lilere de Sakık, ''Siz çıkıp onları terbiye edeceksiniz. O tetikçileri biz çok iyi tanırız. Dolaşmadıkları, gitmedikleri kapı ve parti kalmadı'' dedi.

OYA ERONAT KONUŞUNCA...

BDP'li Sakık, laf atan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat'a da ''Siz hiç konuşmayın. Gasbettiğiniz bir koltukta oturuyorsunuz. YSK'nın hilesi ile orada oturan bir milletvekilisiniz. Siz en son konuşacak kişisiniz'' diye seslendi.

"CESARET DERSİ VERMEYİN"

AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara da önerinin aleyhinde yaptığı konuşmada, ''Ana acısının Türkü, Kürdü olmaz'' dedi. BDP'ye, ''Yüreklilik testi yapılacaksa, bu işten en zararlı çıkan siz olursunuz. Yürek ve cesaret bizde'' diye seslenen İncekara, ''Bu ekip var ya bu ekip, 2002'den değil, 1990'lı yıllardan beri ip boynunda siyaset yapmaktadır. Korkarak, ürkerek değil... İmza kağıdını alamadan buraya yemin etmeye giremedin sen. Şimdi karşıma çıkıp da yürek, cesaret dersi vermeyin'' diye konuştu. İncekara, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun, asker ocağındaki hak ihlallerinin araştırılması için alt komisyon kurduğunu ifade etti.

"İNSAN HAKLARI KIŞLADAN İÇERİ GİRECEK Mİ?"

Önerinin lehinde konuşan BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, geçen dönem bu konuda çok sayıda araştırma önergesi verdiklerini anımsatarak, ''İnsan hakları, kışlanın kapısından içeri girecek mi, girmeyecek mi? temel konumuz bu olmalıdır'' görüşünü dile getirdi. Kaplan, Kulp, Lice ve Bingöl arasındaki bölgede; bir astsubay, uzatmalı çavuş ve kaymakamın kaçırıldığını belirterek, ''Hükümet ne yaptı?'' sorusunu yöneltti. AK Parti'li Eronat'ın insan hakları komisyonunda ''BDP'nin Şırnak'ta nasıl oy aldığını biliyoruz'' dediğini ifade eden Kaplan, ''Biz de sizin nasıl milletvekili olduğunuzu biliyoruz'' diye konuştu. Yerinden söz alan Eronat, BDP'nin, milletvekili olamayacağını bile bile Hatip Dicle'yi aday gösterdiğini söyledi.