BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Clinton'dan 'yeni Libya' yönetimine ziyaret

Kaddafi yönetiminin devrilmesinden yaklaşık sekiz hafta sonra ülkeye giden en üst düzey Amerikalı yetkili olan Hillary Clinton, yeni yönetime destek sözü verdi.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinden yaklaşık 1,5 ay sonra ilk kez Libya'ya gitti.

Clinton, basına daha önceden açıklanmayan ziyareti sırasında Ulusal Geçiş Konseyi yetkilileri ile görüştü.

Clinton, burada yaptığı konuşmada "hür Libya topraklarında bulunmaktan gurur duyduğunu, yeni bir geleceğin doğuşuna tanıklık etmenin bir ayrıcalık olduğunu" kaydetti.

Amerikalı bakan, Trablus'a sadece bir kaç saat süren ziyaretinde Ulusal Geçiş Konseyi yetkililerine "ABD'nin desteğini sürdüreceği" güvencesi verdi.

İki ülke arasında çatışmalar sırasında aksayan temel hizmetlerin yeniden sağlanması, yaralananların tedavi edilmesi ve kayıp olan binlerce uçaksavar füzesinin izinin sürülmesi konusunda işbirliği yapılacak.

Ziyareti izleyen BBC Muhabiri Kim Ghattas, Clinton'ın teknik destek konusunda bir dizi adım içeren somut bir liste oluşturduğunu kaydediyor.

Libya petrol zengini bir ülke olarak önemli mali güce sahip, ancak bazı kilit alanlarda uzmanlık ve teknik desteğe ihtiyacı var.

Clinton, Trablus'ta geçiş konseyinin başkanı Mustafa Abdülcelil'in yanı sıra Başbakan Mahmud Cibril ve Maliye Bakanı Ali Tarhuni ile bir araya geldi; ayrıca kadın ve gençlerle sivil toplum önderlerinin yer aldığı bir toplantıda konuştu.

Sirte'de çatışmalar yeniden alevlendi

Clinton'ın ziyareti, devrik Libya liderinin memleketi Sirte'deki çatışmaların yeniden alevlendiği bir döneme rastlıyor.

Trablus'un doğusundaki sahil kenti Sirte, Kaddafi yanlılarının son önemli kalelerinden biri.

Fransız haber ajansı AFP, son bir kaç günde durulduktan sonra bu sabah başlayan saldırılarda geçici konseye bağlı en az 35 kişinin yaralandığını bildiriyor.

Ülkede güvenlik ve asayişin hâlâ tam olarak sağlanamamış olması nedeniyle Clinton'ın ziyareti de kamuoyundan gizli tutuldu.

Clinton Trablus'a, Malta'dan geçti. Bakanın Malta Başbakanı Lawrence Gonzi ile görüşmelerinin odağında da, Libya'daki gelişmeler vardı.

Hillary Clinton, Malta makamlarına kriz süresince sağladıkları destek dolayısıyla teşekkür etti.

Akdeniz'in ortasındaki ada ülkesi, Libya'daki insani yardım çalışmaları ve yabancı işçilerin tahliye edilmesi işlemleri için üs olarak kullanılmıştı.

Hillary Clinton, selefi Condoleezza Rice'ın 2008'deki ziyaretinden bu yana Libya'ya giden en üst düzey Amerikalı yetkili.

Amerikan yönetimi o dönemde de, terörü destekleyen ülkeler listesinden çıkardığı Kaddafi yönetimi ile ilişkilerini geliştirmeyi hedefliyordu. Ancak bu alanda istenen ilerleme sağlanamadı.