BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.514,97
HABER /  GÜNCEL

O kanlı 1 Mayıs'ın katillerini biliyor

İnternethaber yazarı Nazım Alpman, 32 yıl önce tanık olduğu Taksim'de yaşanan kanlı 1 Mayıs'ı anlattı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - 1 Mayıs'ın 32 yıl sonra Taksim Meydanı'nda kutlanmasına izin çıkması toplumun her katmanında sevinç yarattı. 32 yıl önce 42 kişinin can verdiği kanlı 1 Mayıs'ta kürsü sorumlusu olan ve olaylara yakından tanıklık eden İnternethaberi Nazım Alpman ile yine aynı gün Taksim'de bulunan DİSK eski Genel Başkanı Kemal Türkler'in avukatı Rasim Öz, CNNTÜRK'ün konuğu oldu.

O günleri dünmüş gibi hatırlayan yazarımız Nazım Alpman, yaşanan katliamın sorumlularıyla ilgili kullanılan "Karanlık güçler" deyimine itiraz etti. Alpman, "Bunun neresi karanlık güç. Orada insanların üzerine yürütelen panzerler biliniyor. O panzerlere hareket emri veren güçler kim?" diye sordu. Alpman şöyle devam etti: O gün otelde kalanların listesini Cumhuriyet savcsı istiyor? Bir otel bunu vermiyor. Kendi başına yapamaz. Otelin 510 ve 511 odasından ateş edildiğini gazeteci ağabeyimiz Nail Güreli defalarca anlattı. O odalara yanlışlıkla giren Necati Zincirkıran anlattı.

GÜRELİ: SOLUN YÜKSELİŞİ KESİLDİ

Programa telefonla bağlanan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Nail Güreli şöyle konuştu: 1977 1 Mayıs'ı neden oldu? 1976 1 Mayıs'ını değerlendirmek gerekir. Yaklaşık 500 bin kişinin katıldığı çok coşkulu bir kutlama oldu. Solun yükselişini anlatıyordu. Tabiri caizse solun ve sendikal hareketin bir gövde gösterisiydi. Kamuoyuna malolduğunun göstergesiydi. Genelde baktığınız zaman, ortadoğuyu dikkate almak lazım. Burada Türkiye'nin konumunu ve hesapları göz önünde tutmak gerekir. Büyük sermaye, emperyal sermaye Ortadoğu üzerindeki planlarına Türkiye'deki solun yükselişini çok aykırı gördüler. Sendikal hareketin kesilmesinin gerektiğine karar verdiler ve 1977'de kestiler. 510 ve 511 numaralı odalar enterasandır. Orada CIA'nın da parmağı ve düzenlemesiyle, Türkiye'de hem siyasal hem de ekonomik iktidarının ortak düşüncesiyle o hareket bir katliama dönüştürüldü. Solun yükselişini kesmek ve gözdağı vermek için oldu bütün bunlar.  

ALPMAN 32 YIL SONRA AYNI HEYECANDA

32 yıl aradan sonra Cumartesi günü Taksim'de İşçi Bayramı'nı kutlayacağını söyleyen Nazım Alpman şöyle konuştu: Ben de o gün emekçilerle beraber yürüyeceğim. İyi bir kutlama olacağına inanıyorum. Türkiye'de bunu kutlayacak uygun bir ortam yaratıldı. Bu konuda işçilerin tarafında değişen hiçbir şey yok. İşçiler 32 yıldır bunu bu şekilde kutlamak istiyorlardı. Fakat otorite nedense zulmederek 'Ne pahasına olursa olsun Taksim'e çıkarttırmayacağız' diyordu. Şimdi açıldı. Güzel bir düğün bayram gibi olacak. En son oraya 1978'de gitmiştik. Şimdi aradan 32 yıl geçti. 32 yıl sonra orada olmanın heyecanı adrenalimi yükseltiyor. Hiçbir şey değişmedi öyle gideceğim.

EMNİYET MAHKEMEYE CEVAP VERMEDİ

Kanlı 1 Mayıs'ın bir başka tanığı DİSK eski Başkanı Kemal Türkler'in Avukat Rasim Öz ise yaşanan katliamdan dönemin siyasilerini sorumlu tuttu. Öz şöyle konuştu:

Ben de mutlaka olacağım. Nazım'a cevap vereyim. Mahkeme 13 yıl boyunca sordu Emniyet cevap vermedi. Bu panzerleri halkın üzerine süren kimlerdi? Filmleri var görüntüleri yok. Emniyet hiçbir şekilde mahkemeye cevap vermedi. Bunun devlet tarafından kurgulanan bir tertip olduğunu söyledim. Bana göre bu işin sorumlusu Demirel ve Türkeş'tir. Başsorumlusu onlardır. Bu 1 Mayıs inanıyorum ki, çok coşkulu olaysız ve gerçek anlamda işçi sınıfının bayramı olarak kutlanacak.