BIST 10.277
DOLAR 32,36
EURO 34,89
ALTIN 2.385,61
HABER /  EKONOMİ

Tacizci pilot anında kovuldu!

Türk Hava Yolları’nda isimsiz gönderilen bir mail, kaptan pilotun işten atılmasına neden oldu

Abone ol

. Her şey üç hafta önce THY’nin uçuş personeline ait şirket mail’lerine gönderilen bir e-mail’le başladı. İsimsiz e-mail’de kabin görevlisi olduğu anlaşılan kişi yaklaşık 15 yıldan beri şirkette görev yapan 40 yaşındaki kaptan pilot E.G.’nin kendisini taciz ettiğini iddia ediyordu.

Bunun üzerine THY kurum içi soruşturma başlattı. Soruşturma sonunda THY yönetimi, yaklaşık 15 yıldan beri şirkette görev yapan 40 yaşındaki kaptan pilot E.G.’nin iş sözleşmesini feshetti. Kendisine yönelik bu iddiaların iftira ve gerçek dışı olduğunu belirten kaptan pilot E.G., konuyla ilgili yasal yollardan hakkını aradığını söyledi.

PİLOT: TAMAMEN İFTİRA

E.G., “Bu karalama ve iftira mail’idir. Yasal yollardan hakkımı arıyorum. THY ile olanmahkemem devamediyor. İşe dönüş ve tazminat davası açtım. Çünkü suçlamayı yapan vemail’i gönderen belli değil. Burada isimsizmaillere değer verilmesi söz konusu.”

THY: TARAFLAR DİNLENDİ

THY ise soruşturmanın bir hafta sürdüğünü ve iddiada bulunan kabin görevlisinin tespit edildiğini belirtti. İddia sahibi kabin görevlisi ve kaptan pilot ile şahitlerin dinlendikten sonra bu ihraç kararının alındığı ifade edildi. Öte yandan taciz iddiasında bulunan kabin görevlisinin 10 aydır THY’de çalıştığı belirtildi. 

İşte isimsiz mail’de yer alan iddialar

“Kalkıştan sonra içeri girdim. Omzunun ağrıdığını masaj yapmamı istediğini söyledi. Servisin sonunda önlüğümü önde değiştirirken kaptanımız kokpitten çıkarak acil çıkış kapısının önünde beni sıkıştırdı. Çok güzel koktuğumu söyledi. Boynumdan koklamak için üstüme geldi. Ben de aradan sıyrılarak kaçtım. Daha sonra air fresh’i alarak benim eteğimin altına doğru tutarak sıktı. Ben artık kendisini koridorda dahi görünce korkuyorum.”

ETEĞİMİN ALTINA UÇAK PARFÜMÜ SIKTI

Adı gizli tutulan hostes yaşadığı taciz olayını gönderdiği mailde şöyle anlattı; “Bundan 2-3 ay önce uçuş için alana geldim. Bir dış hat seferinden sonra İzmir’e geldik. Hepsinde aynı kaptanımız vardı. Önce uçakta adımı sorup bana, ’Sen önde misin’ dedi. Bana, ’Çok iyi aferin çayımı kahvemi hep sen getir’ dedi. Çay kahveyi nasıl içersiniz diye sormaya gittiğimde, ’Sen parmağını koy öyle içerim’ dedi. Ben anlamadım. Kendisi bana dönerek ’Şeker sensin’ dedi. Dışarı çıktım. Amirimize anlattım. O da bana ’Tarzı biraz garip’ deyip ’Fazla konuşma’ dedi. Kalkıştan sonra içeri girdim. Bana ’Şekerim hoş geldin’ dedi ve sonra omzunun ağrıdığını masaj yapmamı istediğini söyledi. Ben de ’Kaptanım amirimi çağırayım o baksın’ dediğimde, çok nazlandığımı kaptan ne derse onu yapmam gerektiğini söyledi. ’Biraz sıksan iyi gelir’ dedi.”

Sana gel dedim o kadar”

Mailin devamında sözlü tacizin fiziki tacize dönüştüğünü söyleyen hostes, “Amirim beni uçağın arka bölümüne servise yolladı. Servisin sonunda önlüğümü önde değiştirirken kaptanımız kokpitten çıkarak acil çıkış kapısının önünde beni sıkıştırdı. Çok güzel koktuğumu söyledi. Boynumdan koklamak için üstüme geldi. Ben de aradan sıyrılarak kaçtım. Gömlekle kabine çıktım. Çok korkmuştum. Durumu amirimize anlattım. Beni arkaya gönderdi. Kaptanımız arkayı arayarak beni öne çağırdı. Ben işim olduğunu söyledim. Bana ’Sana gel dedim o kadar’ deyip telefonu kapattı. Öne geldim. Amirimiz içeri geçmemi kaptanımızın sarkması durumunda terslememin işe yarayacağını belirtti. İçeri girdim. Beni oturttu. Bana nerde oturduğumu, yatıda ne yapacağımı sordu. Ben de yatıda dinleneceğimi yemeğe çıkmayacağımı söyledim. Bana ’Çöp şişçi var gel, oradan Kordon’a akarız’ dedi. Ben de teşekkür ettim, gelemeyeceğimi söyledim. Allah’tan iniş başlamıştı ve ısrar edemeden dışarı kaçtım.”

‘Beni arkaya itip kıstırdı’

E.G isimli kaptan pilotun, uçak indikten sonra çöp poşetini takması için kendisini çağırdığını ve tacizine devam ettiğini söyleyen hostes, “Yerde iken kaptanımız kokpite çöp poşeti takmamı söyledi. Tam poşeti takarken koltuğunu arkaya iterek beni sıkıştırdı. Ardından yine zor kaçtım. Daha sonra air fresh’i alarak benim eteğimin altında doğru tutarak sıktı. ’Güzel koksun iyi olur’ dedi. Amirimiz beni arkaya yollayıp arkada bağlanacağımı söyledi ve bir erkek arkadaşımızı öne aldı. Dönüşte kaptanımız ve amirimizin suratı beş karıştı. Otele geldikten sonra kaptanımız ’Bana yemek sözün var unutma’ dedi. Ben de çıkmayacağımı belirttim. Arkadaşlarım bir saat sonra beni arayıp dışarı yemeğe çağırdılar. Aşağı indiğimizde kaptanımız lobide oturuyordu. ’Çıkmayacaktın bu ne peki?’ dedi. Ben ve arkadaşlarım çok şaşırmıştık. Kaptanımız sanki orda bizi bekliyordu” diye devam etti.

Genç hostes mailin son bölümünde ise; “Şimdi büyüklerime amirlerime kaptanlarımıza soruyorum. Airbus 320 kaptanımız E.G’nin yaptığı ne kadar doğrudur? Ben artık kendisini koridorda dahi görünce korkuyorum. Ben sadece namusumla para kazanmayı düşünüyorum. Lütfen bu kaptanımızla konuşun lütfen...” Genç kabin memurunun bu mektubu sonrası THY yönetimi, olayla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma sonucu kaptan pilot E.G’nin işine son verildi. Kaptan pilotön özel bir havayolu şirketinde çalışmaya başladığı öğrenildi.