BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Hükümetten muhalefete son çağrı!

Pazar günü Anayasa değişikliği teklifinin 2. turuna geçilecek. Cemil Çiçek bu turdan önce muhalefete çağrı yaptı.

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa değişikliği teklifinin 2. tur görüşmelerinden önce çağrıda bulunarak, "Bir katkı olacaksa bundan memnuniyet duyarız" dedi.

Çiçek, TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliği teklifinin geçici 18. maddesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Anayasa değişikliği teklifinin amacının, genel gerekçe ve madde gerekçelerinde yer aldığını anımsatan Çiçek, temel amacın, Türkiye'de yüksek standartta bir demokrasinin kurulması olduğunu söyledi.

ANAYASAYA AYKIRI DEĞİL

Çiçek, teklifin Anayasaya aykırı olmadığı kanaatinde olduklarını vurgulayarak, "Bu inancımız tamdır. Herhangi bir aykırılık söz konusu değil. Çünkü, yasama meclisleri kural koyan meclislerdir. Biz burada kuralları koyarız, kurallar gerçekleştikten sonra Anayasa Mahkemesi, bu kuralara uygun olarak somut denetimler yapar" diye konuştu.

MUHALEFETE ÇAĞRI

Anayasa değişikliğinde bir partiye tekliflerinin olup olmadığı sorusuna Çiçek, "Bu Mecliste bulunan herkese teklifimiz var; o da şudur: Getirilen bu düzenlemeler yanlışsa, eksikse, buna katkı vermek adına herkese çağrıda bulunduk, sivil toplum örgütlerine de bulunduk. Bu anlamda genel bir teklifimiz her zaman oldu. 2. tura geçmeden önce bu teklifimizi, burada bir kez daha tekrar ediyoruz; bir katkı olacaksa, bundan memnuniyet duyarız" karşılığını verdi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da milletvekillerinin sorusunu yanıtlarken, milletvekillerinin, oy kabinlerine girerek, iradelerini açık şekilde vicdanıyla başbaşa kalarak yansıtmasında yarar olduğunu kaydetti. Kuzu, aksi halde "irade üzerinde ipotek olup olmadığı" tartışmalarına yol açılacağı uyarısında bulundu.