BIST 9.540
DOLAR 32,51
EURO 34,81
ALTIN 2.491,41
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

NASA'dan olağandışı bir keşif...

NASA'nın Hubble uzay teleskobu yine bir olağandışı keşfe imza attı.

Abone ol

Teleskop, yıldız kümeleri içinde ölü ve kirli yıldızlar arasında Dünya'ya benzer gezegenler keşfetti.

Bugüne kadar birçok uzay keşfine imza atan Hubble uzay teleskobu bir olağandışı olaya daha şahirlik etti. Teleskop, ölü ve kirli yıldızlar arasında Dünya'ya benzeyen gezegen emarelerini keşfetti. Yıldızların kirliliğinin, yıldızların üzerine düşen astroite benzer nesnelerin meydana getirdiği tozlardan kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Beyaz cüce olarak bilinen bu sönük ölü yıldız kalıntıları bir zamanlar çok fazla Güneş'e benziyorlardı. 150 ışık yılı uzaklıktaki bu yıldızlar Hyades yıldız kümelerinin içinde yer alıyor. İki yıldız atmosferinde silikon içerirken kaya materyallerin büyük bileşenleri Dünya şeklinde ve Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenler gibi.

Aslında eğer Dünya'ya benzeyen gezegenler araştırılmak isteniyorsa birinci hedef beyaz cüceler olmalı. Gökbilimciler kümeler içinde bütün yıldızların şekil aldığını düşünmelerine rağmen bu kümelerde gezegen avı bugüne kadar verimli geçmedi. Yaklaşık 800 ötegezegen keşfedildi sadece dördü küme içindeki yıldızın uydusu olarak biliniyor. Ancak yine de "emekli" yıldızlar bu gezegenlerin keşfi için en iyi yer olarak düşünülüyor.

İki beyaz cüce kaya tozlarıyla çevrili bunlar da ölü yıldızların etrafında dolaşıyor. Cambridge Üniversitesi'nden Jay Farihi "Taş gezegenlerin inşa blokları hakkında kimyasal kanıtlar elde edildi. Bu yıldızlar doğduğu zaman, gezegen inşa ettiler ve şimdi onları tutumak için de iyi şansları var. Kaya tozları emaresi buna bir kanıt olarak gösterilebilir. Bu en az Güneş Sistemi'nde çok fazla olan ilkel karasal organlar kadar kaya" dedi.

Uzmanlar şimdi atmosferdeki karbon seviyesini ölçmeye çalışıyor. Araştırma Monthly Notices of the Royal Astronomical Society dergisinde yayımlandı.