BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

ŞİŞECAM’IN EUROBOND İHRACINA 3.2 MİLYAR DOLAR TALEP

9 Mayıs’ta 500 milyon dolar nominal değerli 7 yıl vadeli tahvil ihracı gerçekleştiren Şişecam’a, 200’ün üzerinde fondan ihracın 6 katı olan ...

Abone ol

9 Mayıs’ta 500 milyon dolar nominal değerli 7 yıl vadeli tahvil ihracı gerçekleştiren Şişecam’a, 200’ün üzerinde fondan ihracın 6 katı olan 3.2 milyar dolarlık talep geldi. Yüzde 4,373 yeniden satış getirisi üzerinden fiyatlanan Şişecam eruobondları Moody’s ve S&P tarafından Şişecam’ın kredi notuyla aynı seviye olan Ba1/BB+ kredi derece notuyla değerlendirildi. Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof.Dr. Ahmet Kırman, “Aynı kredi derece notuna sahip gelişmekte olan piyasalardan yapılan 7 yıl vadeli ihraçlar arasında en düşük faizle işlemi gerçekleştirmiş olmamız Şişecam’ın gücünün ve iddiasının yatırımcılar nezdinde kabul gördüğünün açık göstergesi” dedi.
Şişecam tarafından kurumsal yatırımcılara yönelik olarak ihraç edilen uzun vadeli Eurobond, SPK izinlerinin alınması ve faiz oranlarının belirlenmesi sonrası 9 Mayıs 2013 tarihinden itibaren uluslararası piyasalarda işlem görmeye başlamıştır.
9 Mayıs 2013 tarihinde ihraç edilen, nominal değeri 500 milyon ABD Doları, vadesi 7 yıl, itfa tarihi 9 Mayıs 2020 olan tahviller, yüzde 4,373 yeniden satış getirisi üzerinden fiyatlanmış ve kupon faiz oranı yüzde 4,25 olarak gerçekleşmiştir. SPK’dan Tertip İhraç Belgesi’nin alınmasını takiben satış işlemleri 9 Mayıs 2013 tarihinde tamamlanmıştır.
Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Türk sanayiinin köklü kuruluşlarından Şişecam Topluluğu, uluslararası banka ve finans kuruluşları nezdinde her zaman kredibilitesi yüksek bir kurum olmuştur. 77 yıllık yolculuğunda, yatırımlarımızda bize destek olan kuruluşlarla çalışmaya devam ederken, Türk şirketlerine son dönemde açılan yurtdışı sabit getirili menkul kıymet fırsatını da değerlendirerek söz konusu finansman aracından, fonlama tabanımızın çeşitlendirilmesi ve vade yapısının uzatılması amacıyla yararlanmayı hedefledik. Moody’s ve S & P’nin şirketimiz notu ile aynı seviyede olan Ba1/BB+ kredi derece notu ile değerlendirmiş olduğu bononun, yüksek talebe bağlı olarak yüzde 4,373 seviyesinde fiyatlanması memnuniyet vericidir. Şişecam Eurobond ihracının yurtdışındaki tanıtımı esnasında Avrupa ve ABD’de yapılan toplantılarda toplam 55 yatırımcı kuruluş ile görüşülmüştür. Bu toplantılar sonucunda alınan olumlu tepkilerle, 200’ün üzerinde fondan ihraç tutarının 6 katını aşan 3,2 milyar dolar talep gelmiştir. İhraç tutarının yüzde 57’si Avrupa, yüzde 36’sı ABD ve kalanı da Asya, Ortadoğu menşeili fon ve finans kuruluşları tarafından satın alınmıştır. Bizimle aynı anda CEEMEA bölgesinden 40’ın üzerinde şirketin bono arzı olmasına rağmen, Şişecam bu rekabetçi ortamda öne çıkan kurum olmuştur. Aynı seviyede kredi derece notuna sahip Gelişmekte Olan Piyasalardan yapılan 7 yıl vadeli ihraçlar arasında en düşük faiz ile işlemi gerçekleştirmiş olmamız ise Şişecam’ın gücünün ve iddiasının yatırımcılar nezdinde kabul gördüğünün açık bir göstergesidir. Piyasalardaki bu olumlu gelişmeleri fırsata çevirmeye devam ederek finansman maliyetlerimizi düşürmeye ve sermaye yapımızın gücünü korumaya devam edeceğiz.”
(İHA)